-
گامباس: سلام لینوکس
[مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید]
مقدمه
انتخاب سكو و ابزار برنامهنويسي تحت لينوكس، يكي از مشكلترين مراحل بسياري از پروژههاي نرمافزاري محسوب ميشود. تفاوتهاي ذاتي محيط سيستمعامل لينوكس با ويندوز، يكي از اساسيترين دلايل اين موضوع است. در واقع مستقل بودن سيستم رابط گرافيكي كاربر از سيستمعامل، موجب شده است كه نرمافزارهاي كاربردي تحت لينوكس را بتوان به سه گروه تفكيك كرد. گروه نخست شامل نرمافزارهايي است كه از ابزارهايي براي توليد آنها استفاده شده است كه از سيستم  windowing مستقل خود استفاده ميكنند. مانند زبان و محيط برنامهنويسي جاوا، kylix ،TCL و غيره.
اما بسياري از محيطهاي برنامهنويسي ديگري كه براي توسعه نرمافزار در لينوكس طراحي شدهاند، به سيستمهاي گرافيكي خارجي تكيه ميكنند و بر همين اساس بهدليل رواج و فراواني كاربرد محيطهاي گرافيكي و ميزكارهايي مانند kde يا gnome، ميتوان آنرا به دو زير گروه ديگر تقسيم كرد.
گروهي از برنامههايي كه از سيستم گرافيكي و مديريت پنجره gnome استفاده ميكنند و گروه ديگري كه بر توابع و كتابخانههايي موجود در محيط kde تكيه دارند (به همين دليل نرمافزارهايي كه براي اجرا تحت kde طراحي شدهاند، بهطور معمول حروف k را در ابتداي نام خود يدك ميكشند.
مانند kppp  يا kHTML و غيره. به همين ترتيب، نرمافزارهايي كه براي كار در محيط gnome توسعه داده شدهاند، از حرف g در ابتداي نام خود استفاده ميكنند).
هر يك از اين دو ميزكار معروف لينوكس داراي ابزارهاي گوناگوني براي طراحي و توليد نرمافزار هستند. به عنوان مثال، برنامهنويسان زبان برنامهنويسي مانند C يا ++C ميتوانند بر حسب مورد و سليقه خود از كتابخانههاي نرمافزاري گوناگوني براي توليد نرمافزارهاي تحت لينوكس استفاده كنند. مثلاً مجموعه توابع كتابخانهاي (Qt (toolkit (براي توليد نرمافزارهايي كاربردي KDE) يا +GTK (براي برنامهنويسي در محيط Gnome)وجود دارند.
واقعيت آن است كه بايد اعتراف كرد كه موضوع برنامهنويسي تحت لينوكس صرف نظر از آنكه با چه ابزاري و در چه سكويي كار شود، با برنامهنويسي در محيط ويندوز تفاوت بسيار دارد. شايد اغراق نباشد اگر بگوييم كه برنامهنويسي لينوكس براي بسياري از كاربران اين سيستمعامل، همچون كابوس شبانهاي است كه سالها خواب راحت را از آنان سلب كرده است!
در اين مورد استثنايي نيز وجود دارد كه ميتواند پاياني بر كابوس برنامهنويسي تحت لينوكس باشد. در اختيار داشتن محيط برنامهنويسيي مانند ويژوال بيسيك در ويندوز، براي بسياري از كاربران لينوكس آرزويي دستنيافتني جلوه ميكرد. اما پروژهاي كه از چند سال قبل آغاز شده است، بهتازگي به مرحلهاي از بلوغ رسيده كه ميتوان به آن اميدهاي زيادي داشت. Gambas نام محيط برنامهنويسي مشابه VB اما در محيط لينوكس است (بر اساس سنت نامعلومي، نرمافزارهاي دنياي متنباز و سكوي لينوكس از اسامي و لوگوهايي بهشكل حيوانات استفاده ميكنند. Gambas هم از اين غافله عقب نمانده است و نام خود را از گونهاي از ميگو اقتباس كرده است).
نرمافزار گامباس را فردي از علاقهمندان به برنامهنويسي اهل كشور فرانسه، با تلاش فراوان و در طول سه سال كار مستمر توسعه داده است. اواخر سال 2004 اين نرمافزار به مرحلهاي رسيده بود كه خالق آن يعني، Benoit Minisini  نسخه شماره 1.10 را معرفي كرد.
زماني كه اين نرمافزار را براي نخستين بار اجرا ميكنيد، باور نميكنيد كه داريد در محيط لينوكس يا kde كار ميكنيد. اما اين موضوع كاملاً حقيقت دارد و گامباس با به عاريت گرفتن تمامي جنبههاي مفيد VB (بنا بر ادعاي نويسنده آن)، پنجرهاي را پيش روي شما ظاهر ميسازد . همانطور كه گفته شد ، كاربر بايد در اين مرحله، مشخص كند كه قصد كار كردن بر روي پروژه جديدي دارد و يا آنكه با يكي از پروژههاي قبلي  ميخواهد ادامه دهد.
پس از اين مراحل، مشاهده خواهيد كرد، كه نرمافزار گامباس با الهام از VB، محيط توسعهاي فراهم كرده است كه شباهت زيادي به آن دارد. به عنوان مثال، در سمت چپ نمايشگر، پنجرهاي بهنام project explorer بهسبك VB  ديده ميشود كه براي برنامهنويسان ابزار بسيار مفيدي تلقي ميشود. پنجره بالايي سمت راست، شامل مجموعهاي از المانهايي كه برنامهنويس ميتواند آنها را روي فرمهاي برنامههاي تحت توسعه خود، قرار دهد، وجود دارند. در واقع اين اشياي گرافيكي يا وجيتها (Widget) همان كنترلهاي برنامهنويسي محيط ويندوز هستند.
در اينجا هم، كاربر ميتواند خواص اشياي انتخابي خود را در سمت راست اين پنل ببيند. به اين ترتيب براي شروع برنامهنويسي با كامباس، كافي خواهد بود تا يكي از اين ويجتهاي گرافيكي را بر روي فرمهاي برنامه خود قرار دهيد (گامباس هم مانند VB به پنجرههاي برنامههاي تحت توسعه، فرم (form) نام ميدهد.
فرمها
براي ايجاد كردن فرمها و اعمال تغييرات بر روي آنها، در گامباس ابزار ويژهاي بهنامForm designer پيشبيني شده است. كاربران گامباس ميتوانند از اين ابزار همانند يك ابزار نقاشي، براي توليد و ويرايش فرمها كمك بگيرند. در اين ابزار نيز همانند محيط VB  برنامهنويس بايد خواص اشيايي كه قصد استفاده از آنها را دارد، مشخص كند (اينكار در درون پنجره properties انجام ميشود). پنجرهاي بهنام component explorer به كاربر كمك ميكند كه خواص اشياي گرافيكي را بهتر شناسايي كند.
گامباس به درجهاي از پيشرفت رسيده است كه داراي يك ويرايشگر كامل منو نيز (Menu editor) هست.     
ويرايشگر كد
اگرچه ممكن است كه ويرايشگر كد در گامباس چندان ظريف و زيبا جلوه نكند، اما داراي امكانات كاملي است كه نظر هر برنامهنويس حرفهاي را بهخود جلب ميكند. به عنوان مثال، در صورتيكه بر روي پنچره ويرايشگر كد، كليك راست كنيد، داخل فهرست پايينافتادني كه گشوده ميشود، ليست مفصل و كاملي از تمامي دستورات قابل استفاده، فهرست ميشوند. در اين ويرايشگر كد، امكاناتي از قبيل قابليت نمايش رنگي كليدواژهها و ديگر موارد نوشتاري بهصورت (Syntax Highlighting) پيشبيني شده است. علاوه بر اين موارد، كاربران گامباس ميتوانند براي عيبيابي برنامههاي خود، BreakPoint تعريف كنند و متغيرها را جهت  ردگيري (trace) انتخاب كنند.
اما اين ويرايشگر پيشرفته گامباس، عليرغم تمام مزايايي كه دارد، يك اشكال و يا بهتر بگوييم، يك كمبود مهم نيز دارد. گامباس هنوز داراي قابليتي نيست كه كاربران آن بتوانند نرمافزارهاي ويرايشگر دلخواه خود را در محيط گامباس بهكار بگيرند. بهعنوان مثال، بسياري از برنامهنويسان لينوكس تمايل دارند كه از ويرايشگرهايي مانند Emacs يا vi استفاده كنند.
البته از آنجاييكه تمام فرمها و كلاسهاي برنامههاي توليد شده با گامباس در قالب فايلهاي متني ذخيره ميشوند، كاربران گامباس همچنان خواهند توانست، در خارج از محيط اين نرمافزار، از ويرايشگرهاي دلخواه خود براي اديت برنامهها استفاده كنند.
گامباس داراي يك كامپايلر سر خود نيز هست كه در زمان كامپايل، برنامهها را در صورتي كه نقصي در آنها نيابد، درون يك فايل اجرايي بستهبندي ميكند. يادآوري ميكنيم كه براي آنكه بتوانيد پروژههاي كامپايل شده گامباس را اجرا كنيد، بايد بر روي سيستم خود قبلا ً Qt را نصب كرده باشيد.
خلاصه
پروژه گامباس عليرغم آنكه هنوز بسيار جوان است، نشان داده كه پروژه بسيار قابلتوجهي است. در تمام مراحل بررسي اين ابزار، گامباس هيچگاه دچار مشكل نشد و همواره از خود چهره يك نرمافزار پايدار را بهنمايش گذاشت. علاوه بر آن برنامههاي خروجي گامباس هم بسيار سريع اجرا ميشدند و از حجم پاييني برخوردار بودند.
برنامهنويس گامباس در يكي از سايتهاي پشتيباني اين نرمافزار، به كاربران اطمينان داده است كه هيچ رويدادي در آينده نميتواند بهسادگي برنامههاي وي را براي توسعه گامباس تغيير دهد. Minisini قول داده است كه نسخههاي آتي اين نرمافزار داراي امكانات ديباگ پيشرفتهتري باشد و از ابزارهاي دسترسي به بانكهاي اطلاعاتي نيز پشتيباني نمايد.
خلاصه آنكه صرف نظر از آنكه چقدر ميتوان به يك پروژه يكنفره تكيه كرد (و زمان براي فراگيري تكنيكهايي صرف كرد كه آينده تضمينشدهاي ندارد)، مسلماً گامباس يكي از بهترين ابزارهاي برنامهنويسي تحت لينوكس است كه علاقهمندان و آماتورهاي برنامهنويسي تحت لينوكس ميتوانند گامهاي اوليه را بهكمك اين ابزار بردارند.
برای دریافت این برنامه به این سایت مراجعه نمایید :
[مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید]
تصویری از محیط گامباس :
در ضمن یک سایت مامبویی برای کاربران ایرانی راه اندازی شده است :
-
پاسخ : گامباس: خداحافظ ویندوز
پست جالبی بود مرسی.
ولی به نظر من تو دنیای کوچیک سیستم عامل ها شکی نیست لینوکس به عنوان ورک استیشن و یا به عنوان سیستم عامل سرور و شبکه و امثالهم حرف اول رو میزنه ( کلا همه سیستم عاملهای یونیکس بیس نسبت به ویندوزا) ولی خدایش به عنوان یه سیسم عامل واسه کاربر عادی مضخرف ترین سیستم عاملیه که میتونه وجود داشته باشه.نمیخوام با ویندوز مقایسش کنم کلن مضخرفه. شما نگاه کنید تا این فریم ورک که دوستمون معرفی کرد بیاد جا بیافته 10 سال , تا تولید کننده ها بیان تشویق بشن که یه نسخه از برنامه هاشون رو واسه کاربرای لینوکس هم تولید کنن طوری که واسشون سود هم داشته باشه 20 سال دیگه روش بزارید, به نظر من تازه 30 سال دیگه لینوکس میتونه تو این زمینه وارد بازار رقابت با ویندوز بشه.
-
trueend5 عزیز
حرف شما درسته تا وقتی که ویندوز مجانی هستش(برای ما ایرانی ها)
وقتی که پولی بشه شما هم ترقیب میشی که بجای 500 هزار تومان بری لینوکس نصب کنی.
موفق و پیروز باشید
-
اولا مایکروسافت قیمت ها شو بر اساس منطقه میزاره
پس مطمئن باش وقتی ایران از تحریم در بیاد و به تجارت جهانی عضو بشه و مایکروسافت اینجا شعبه بزنه
مسلما فکر اینجاش رو هم میکنن که ایرانیا از این پولا ندارن
دوما قیمت نسخه Ultimate ویندوز چیزی در حدود 320 دلار هست که میشه حدودا 300 هزار تومن
که تازه این نسخه به درد همه نمیخوره .. خیلی ها با نسخه basic هم کارشون راه میوفته! .. 170 دلار
500 هزار تومن رو از کجا آوردی !؟
-
سلام بچه ها
ببينين، اين يه واقعيته كه IDE هاي ماكروسافت واقعا حرف نداره
فوق العادي هوشمنده، خيلي زيبا، و بسيار user friendly
شما هر چيزي كه بخواهي در اين IDE ها در همون جايي هست كه حدس ميزني، احساس ميكني سالهاست كه كار با اين زبون رو بلدي
در انخاب اسم ها براي آبجكت ها و رويداد ها ، متد ها، و ... نهايت دقت شده، خيلي راحت ميشه حدس زد فلان دستور چي كار ميكنه(البته معمولا)
البته من كشته مرده ي ماكروسافت نيستم، ولي اينا يه سري واقعايته :)
الان كه اين خبر رو دادي نميدوني چقدر خوشحال شدم، كه يه محيط برنامه نويسي قوي براي لينوكس هم اومد به بازار؛ البته نديد ميگم بعيده كه به قدرت IDE هاي .net 2005 باشه
ولي جدا خيلي خوشحال شدم، و به زودي كار باهاش (و با لينوكس) رو ياد ميگيرم :)
ايشالا خدا خيرت بده :D
ممنون، خبر عالي و خوشحال كننده اي بود براي من
يا علي
-
[quote author=رادمهر link=topic=4946.msg30348#msg30348 date=1172589880]
پس مطمئن باش وقتی ایران از تحریم در بیاد و به تجارت جهانی عضو بشه و مایکروسافت اینجا شعبه بزنه
دوما قیمت نسخه Ultimate ویندوز چیزی در حدود 320 دلار هست که میشه حدودا 300 هزار تومن
که تازه این نسخه به درد همه نمیخوره .. خیلی ها با نسخه basic هم کارشون راه میوفته! .. 170 دلار
[/quote]
نکته مهم اینه که لینوکس یک سیستم عامل حرفه ای است و برای کاربران خیلی عادی که فقط می خوان فیلم نگاه کنند و چند سایت ببینن اصلا مناسب نیست.
و 100 هزار تومان براشون ارزش داره که بدن
من به شخصه دنبال تکمیل کردن منابع کاریم هستم تا برم روی لینوکس
موفق باشید
-
[quote author=نوید link=topic=4946.msg30363#msg30363 date=1172600256]
[quote author=رادمهر link=topic=4946.msg30348#msg30348 date=1172589880]
[/quote]
نکته مهم اینه که لینوکس یک سیستم عامل حرفه ای است و برای کاربران خیلی عادی که فقط می خوان فیلم نگاه کنند و چند سایت ببینن اصلا مناسب نیست.
و 100 هزار تومان براشون ارزش داره که بدن
من به شخصه دنبال تکمیل کردن منابع کاریم هستم تا برم روی لینوکس
موفق باشید
[/quote]
سلا م
لینوکس دقیقا به همین درد می خوره که شما برای این چند تا کار جزئی 170 دلار به جیب بیل بریزی
-
سلام ،
من مدیر سایت گامباس فارسی هستم از اینکه به این سایت توجه کردید ممنونم. راستش یکی از دوستان گفته بود که لینوکس یهسیستم عامل حرفه ای است . هر چند که تقریباً این حرف درسته اما من گفتن اون رو به تازه واردان در لینوکس توصیه نمی کنم. اگر هدف شما تبلیغ برای لینوکس هست نباید این فکر رو به دیگری منتقل کنی. خود من این کار رو انجام دادم تا نشون بدم برنامه نویسای ما ( که خیلی هاشون عشق وی بی هساتند ) می تونند به راحتی به لینوکس مهاجرت ککند و دست از سر ویندوز بردارند. در ضمن در مورد پول ویندوز باید تعداد کامپیوتر های کشور ما ( که فکر کنم 5-6 میلیون هستند ) رو ضرب در پول ویندوز کنی تا ببینی باید چند میلیارد تومن پول از ایران خارج بشه. تازه فقط برای ویندوز و نرم افزار های کاربردی دیگه مثل فتو شاپ ( که در لینوکس جایگزین داره ) کلی پولشه. واسه همین فکر می کنم شمایی که داری این مطلب رو می خونی اگه بخوای پول نرم افزارهای سیستم ات را بدی ، تقریباً باید دو - سه میلیون خرج کنی.
حالا شاید بگید چرا ما باید به سازمان WTO بپیوندیم و قانون کپی رایت رو رعایت کنیم ؟
چون کشور های خارجی فکر می کنن ما دزدیم ( که حق هم دارند) چون بدون پرداخت پول از نرم افزار استفاده می کنیم. این باعث می شه شرکت های خارجی تو ایران سرمایه گذاری نکنند. در صورتی که با نرم افزار آزاد می تونین بدون هیچ حرف و حدیثی با رعایت کامل قوانین از نرم افزار استفاده کنی و حتی در توسعه اون کمک کنی.
یه چیز دیگه ای که باعث می شه خیلی ها با لینوکس در ایران مخالفت کنند این تفکر اشتباه هست که تو لینوکس نمیشه نرم افزار تجاری نوشت !!!!
این کاملاً اشتباه است ؛ برنامه های زیادی هستند که در لینوکس استفاده شده و تجاری هستند یعنی لازم نیست حتماً نرم افزار آزاد داشته باشی. البته باید بدونی که نمیشه نرم افزار آزادی مثل مامبو یا گامباس رو تغییر مجوز بدی. تنها می تونی برای پشتیبانی پول بگیری.
لینک های زیر در مورد گامباس :
در ضمن برای یادگیری لینوکس می تونید به سایت های زیر بروید :
سایت رسمی نرم افزارهای آزاد / متن باز (لینوکس فارسی ) ؛ توصیه می کنم کتاب های این سای را دریافت و مطالعه کنید.
سایت محبوب کاربرای لینوکس ایران
در آخر در مورد طراحی سایت ( قالب ها و پیمانه) ها اگه سوالی داشتید با ایمیل [مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید] با من تماس بگیرید . سعی می کنم پیمانه ها را کامل کرده و در سایت مامبو لرن قرار بدهم.
-
در ضمن یه سری از تصویرایی که دوستمون گفتن واسه نسخه های قدیمی هست.
گامباس جدید بسیار زیبا طراحی شده تصویری از محیط فارسی آن را در لینک زیر مشاهده کنید :
-
نیما جان ممنون از شما که از مامبو برای استفاده در سایت خود استفاده کرده اید
امیدوارم که این پروژه با همت شما برای فارسی زبان ها نیز رایج شود
موفق و پیروز باشید
-
نقل قول:
در ضمن در مورد پول ویندوز باید تعداد کامپیوتر های کشور ما ( که فکر کنم 5-6 میلیون هستند ) رو ضرب در پول ویندوز کنی تا ببینی باید چند میلیارد تومن پول از ایران خارج بشه. تازه فقط برای ویندوز و نرم افزار های کاربردی دیگه مثل فتو شاپ ( که در لینوکس جایگزین داره ) کلی پولشه. واسه همین فکر می کنم شمایی که داری این مطلب رو می خونی اگه بخوای پول نرم افزارهای سیستم ات را بدی ، تقریباً باید دو - سه میلیون خرج کنی.
حالا شاید بگید چرا ما باید به سازمان WTO بپیوندیم و قانون کپی رایت رو رعایت کنیم ؟
چون کشور های خارجی فکر می کنن ما دزدیم ( که حق هم دارند) چون بدون پرداخت پول از نرم افزار استفاده می کنیم. این باعث می شه شرکت های خارجی تو ایران سرمایه گذاری نکنند. در صورتی که با نرم افزار آزاد می تونین بدون هیچ حرف و حدیثی با رعایت کامل قوانین از نرم افزار استفاده کنی و حتی در توسعه اون کمک کنی.
سلام.
میدونید در مورد عدم رعایت قانون کپی رایت تو ایران باید بگم که متاسفانه ما فکر میکنیم که خیلی زرنگیم و داریم مجانی از نرم افزار ها و فیلم ها و آهنگ ها و غیره استفاده میکنیم در حالی که بیشترین ضرر رو داریم خودمون متحمل میشیم . طوری که در مورد نرم افزار شرایطی پیش اومده که صنعت نرم افزار تو ایران شکل نگرفته نابود شده صنعتی که کشورهایی مثل هند (کشورهای توسعه یافته رو که دیگه مثال نمیزنم) سالانه میلیاردها دلار از راه اون کسب درامد دارن یعنی چند ده برابر محاسبه ای که شما در مورد هزینه های تحمیلی برای خرید ویندوز کردین.
حالا فرض کنیم شرایطی پیش اومده که مجبوریم بین خرید ویندوز و یا استفاده از لینوکس یکی رو انتخاب کنیم. بعید میدونم یک نفر تو این سایت پیدا بشه بیخیال ویندوز بشه و کلا به لینوکس مهاجرت کنه , چه حرفه ای چه غیر حرفه ای.
مگه حرفه ای ها , فیلم نمیبینن؟ رو سیستمشون بازی نصب نمیکنن ؟ چت نمیکنن؟
تو رو خدا نگید همه اینکارا رو میشه تو لینوکس انجام داد. بله میشه انجام داد ولی با سختیهای زیاد.
هیچ وقت یادم نمیره اولین باری که لینوکس نصب کردم. بعد از نصب اولش که مانیتور تصویر نداشت. 45 ساعت تو اینترنت گشتم تا فهمیدم یه فایلی رو باید دستی ویرایش کنم تا درست شه. بعد دیدم فایلای ویندوز رو مانت نمیکنه , 3 ساعت تو اینترنت گشتم تا فهمیدم باید rpm مخصوصش رو نصب کنی تا فایلهای ntfs رو مانت کنه. اونم دانلود کردم و نصب کردم. بعد گفتم به اینترنت وصل شم تو لینوکس , آقا درایور مودمم مگه گیر میومد, روز بد نبینی آقا یه سایت پیدا کردم درایور مودمم رو داشت 35 دلار( خود مودمم رو 10 دلار خریدم) ولی خب فری میتونستی تا مرز 15 کیلو بیت سند و ریسیو واسه تست کار کنی, اونم دانلود کردم و نصب کردم گفتم با 15 kb که هیچ کار نمیشه کرد بریم چت کنیم. آقا حالا شما مگه یاهو مسنجر واسه لینوکس میتونی پیدا کنی , دروغ نگم یاهو یه سه چهار تایی واسه بعضی از توزیع ها اونم واسه بعضی کرنل ها گزاشته بود. فایل موسیقی که نتونستم باز کنم چون باید پلوگین هاشو دانلود میکردم. chm نتونستم باز کنم چون باید دانلود میکردم. فیلم نتونستم ببینم چون باید دانلود میکردم.ولی خدایش txt تونستم باز کنم
هنوزم که هنوزه نمیدونم چطور میشه رو لینوکس بازی نصب کرد , میدونم میشه ولی چه طوری نمیدونم!همونجا بود که با لینوکس بای بای کردم. حالام بعضی وقتها واسه یاد گرفتن تنظیمات وب سرور و از این جور کارا هراز چند گاهی گذرم میفته به لینوکس که خداییش تو این زمینه ها نمیشه ازش انتقاد کرد.
حالا شما هارد ویر میخری با سی دی راه انداز(درایور) وصل میکنی ! وای به روزی که ویندوز اتوماتیک نصبش نکنه و مجبور شی زحمت بکیشی و سی دی درایورش رو بزاری تو سی دی رام . هرچی فحشه نثار بیل گیتس و امواتش میکنی. چرا چون مفت خوردیم . فکر میکنیم دیگران موظفن به جای نفت به ما میلیارد ها پول بدن ولی ما به جای ویندوز میتونیم فحش بدیم و اگه خدای نکرده رابطه خوبی هم با این استعمار گرای آمریکایی داریم میتونیم در عوض ویندوز از راه دور ماچشون کنیم
-
[quote author=trueend5 link=topic=4946.msg30476#msg30476 date=1172688302]
سلام.
میدونید در مورد عدم رعایت قانون کپی رایت تو ایران باید بگم که متاسفانه ما فکر میکنیم که خیلی زرنگیم و داریم مجانی از نرم افزار ها و فیلم ها و آهنگ ها و غیره استفاده میکنیم در حالی که بیشترین ضرر رو داریم خودمون متحمل میشیم . طوری که در مورد نرم افزار شرایطی پیش اومده که صنعت نرم افزار تو ایران شکل نگرفته نابود شده صنعتی که کشورهایی مثل هند (کشورهای توسعه یافته رو که دیگه مثال نمیزنم) سالانه میلیاردها دلار از راه اون کسب درامد دارن یعنی چند ده برابر محاسبه ای که شما در مورد هزینه های تحمیلی برای خرید ویندوز کردین.
حالا فرض کنیم شرایطی پیش اومده که مجبوریم بین خرید ویندوز و یا استفاده از لینوکس یکی رو انتخاب کنیم. بعید میدونم یک نفر تو این سایت پیدا بشه بیخیال ویندوز بشه و کلا به لینوکس مهاجرت کنه , چه حرفه ای چه غیر حرفه ای.
مگه حرفه ای ها , فیلم نمیبینن؟ رو سیستمشون بازی نصب نمیکنن ؟ چت نمیکنن؟
تو رو خدا نگید همه اینکارا رو میشه تو لینوکس انجام داد. بله میشه انجام داد ولی با سختیهای زیاد.
هیچ وقت یادم نمیره اولین باری که لینوکس نصب کردم. بعد از نصب اولش که مانیتور تصویر نداشت. 45 ساعت تو اینترنت گشتم تا فهمیدم یه فایلی رو باید دستی ویرایش کنم تا درست شه. بعد دیدم فایلای ویندوز رو مانت نمیکنه , 3 ساعت تو اینترنت گشتم تا فهمیدم باید rpm مخصوصش رو نصب کنی تا فایلهای ntfs رو مانت کنه. اونم دانلود کردم و نصب کردم. بعد گفتم به اینترنت وصل شم تو لینوکس , آقا درایور مودمم مگه گیر میومد, روز بد نبینی آقا یه سایت پیدا کردم درایور مودمم رو داشت 35 دلار( خود مودمم رو 10 دلار خریدم) ولی خب فری میتونستی تا مرز 15 کیلو بیت سند و ریسیو واسه تست کار کنی, اونم دانلود کردم و نصب کردم گفتم با 15 kb که هیچ کار نمیشه کرد بریم چت کنیم. آقا حالا شما مگه یاهو مسنجر واسه لینوکس میتونی پیدا کنی , دروغ نگم یاهو یه سه چهار تایی واسه بعضی از توزیع ها اونم واسه بعضی کرنل ها گزاشته بود. فایل موسیقی که نتونستم باز کنم چون باید پلوگین هاشو دانلود میکردم. chm نتونستم باز کنم چون باید دانلود میکردم. فیلم نتونستم ببینم چون باید دانلود میکردم.ولی خدایش txt تونستم باز کنم
هنوزم که هنوزه نمیدونم چطور میشه رو لینوکس بازی نصب کرد , میدونم میشه ولی چه طوری نمیدونم!همونجا بود که با لینوکس بای بای کردم. حالام بعضی وقتها واسه یاد گرفتن تنظیمات وب سرور و از این جور کارا هراز چند گاهی گذرم میفته به لینوکس که خداییش تو این زمینه ها نمیشه ازش انتقاد کرد.
حالا شما هارد ویر میخری با سی دی راه انداز(درایور) وصل میکنی ! وای به روزی که ویندوز اتوماتیک نصبش نکنه و مجبور شی زحمت بکیشی و سی دی درایورش رو بزاری تو سی دی رام . هرچی فحشه نثار بیل گیتس و امواتش میکنی. چرا چون مفت خوردیم . فکر میکنیم دیگران موظفن به جای نفت به ما میلیارد ها پول بدن ولی ما به جای ویندوز میتونیم فحش بدیم و اگه خدای نکرده رابطه خوبی هم با این استعمار گرای آمریکایی داریم میتونیم در عوض ویندوز از راه دور ماچشون کنیم
[/quote]
خداییش میگن حرف حساب جواب نداره دقیقا همینه
واقعا من هم متاسف شدم
-
راستش دیدم ارزشش را داره که اینجا در این مورد حسابی بحث کنیم . اما اگه میخواین بحث کنیم بهتره که به صورت ناموسی به مسئله نگاه نکنیم ؛ حتی خود من هم در بعضی موارد کوتاه میام و میگم لینوکس تو این مورد ضعف داره ؛ از یه طرف هم ، نه لینوکس واسه من هست و نه شما نماینده آقای گیتس هستید. از یه طرف بهتره به هم توهین نکنیم . من همیشه میگم به کاربرای تازه کار باحوصله جواب بدین و مسخره نکنید چون اگه طرف از حرف ما ناراحت بشه ممکنه اصلاً بیخیال لینوکس بشه یا حتی مخالف اش (از نوع سرسخت) هم بشه.
اول از همه اگه یه ذره بازتر نگاه کنیم می بینیم حتی اگه ما عضو WTO (سازمان تجارت جهانی) بشیم و کپی رایت رو بپذیریم باز هم تحت تحریم آمریکا قرار داریم و این یعنی کامپیوتر (و حتی تکنولوژی های دیگه) بدون نرم افزارهای تجاری آمریکایی که سودی که واسمون نداره ضرر هم داره اما با اینکه خیلی از نرم افزارهای لینوکس آمریکایی هستند اما بدلیل غیرتجاری بودن می توانیم از آنها استفاده کنیم.
بگذارید ببینیم اصلاً لینوکس چیه ؟
لینوکس هسته سیستم عامل می باشد که یک پروژه آزاد/متن باز می باشد.در واقع چیزای دیگه که تو لینوکس می بینید حتی برنامه ای مثل bootloader که سیستم را راه اندازی می کند پروژه ای جداگانه می باشد که برای آن چند نرم افزار مانند grub ، lilo و... وجود داره. همونطور که دوستمون گفت برای همه کارهایی می خواستید بکنید برنامه ای وجود داشته اما شما برای یدست آوردن آنها مجبور به تحقیق و دریافت از اینترنت شدید. چرا؟ چون توزیع لینوکس شما این برنامه را در لیست برنامه هایش نداشته.
حالا اصلاً توزیع چی هست ؟
توزیع لینوکس که به اختصار distro گفته می شود مجموع یکسری از برنامه های کاربردی کاربردی هست مثل هسته (کرنل لینوکس) و یا بوت لودر. همون جوری که گفتم واسه همین بوت لودر چند تا برنامه وجود داره و کسی که توزیع را جمع میکند (برنامه ها را انتخاب می کند) ممکن است به سلیقه خود برنامه lilo را انتخاب کند. درحالی که خیلی از کاربران برنامه grub را ترجیح بدهند. یا اینکه ممکن است یک برنامه را اصلاً قرار ندهد مثل برنامه چت . آیا این بدین معنی هست که لینوکس بده ؟ توزیع های معروفی تو بازار مثل ردهت ، دبیان ، سوزی و غیره وجود داره. مثلاً داخل توزیع ردهت شما نمی تونید mp3 گوش کنید اما در سوزی به راحتی می توانید به هر نوع آهنگی گوش بدید. حتی غیر مجاز :-)
حالا مگه کرم دارن که mp3 توی توزیعشان پخش نمی شه ؟!!
راستش اگه یه مقدار بخوام سطح بالاتر حرف بزنم این mp3 که فکر می کنیم تنها یک پسوند هست یه استاندارده و این استاندارد مثل wmv یه استاندارد تجاری و غیر آزاد هست. در صورتی که تو لینوکس استانداردی مثل ogg برای موزیک ( و حتی فیلم) وجود داره که می تونه صوتی که شما با mp3 گوش می کنید با فشرده سازی بیشتر و کیفیتی یکسان نگه داری کند و هدف افراد یا شرکت هایی که توزیع ها را جمع آوری می کنند خواستند تا کاربران به استفاده از این استاندارد ترقیب بشوند.
(این مبحث کمی نیاز به دانش بالاتر کامپیوتر داره که من خودم هم تسلط کافی بر این موضوع ندارم واسه همین شما می تونید کتاب استاندارد های باز را به رایگان از سایت [مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید] دریافت کرده و مطالعه کنید.)
گفتید که ویندوز بهتره
من نه تنها با این گفته مخالفم حتی با جمله " لینوکس بهتر هست" هم مخالف هستم. درباره بهتر بودن سیستم عامل مطلق بودن برتری ندارد به گفته دوست (معلم) ام آقای عماد ایرانی : " لینوکس و ویندوز از نظر استفاده نسبت به هم برتری دارند مثلاً ممکنه من تو محل کارم رنگ ویندوز را هم نبینم اما مسلماً در خانه با ویندوز ارتباط بهتری برقرار می کنم. و این برای ضعف این دو نیست بلکه واسه اینه که لینوکس فعلاً برای Business Use استفاده می شه و ویندوز برای Home Use " در واقع منم مانند مدیران طرح ملی لینوکس فارسی هدف را جایگزینی کامل لینوکس با ویندوز و خارج کردن ویندوز از چرخه IT کشور نمی دونم. این کار باید تا جایی پیش بره که تعادل بین این دو در کشور برقرار بشود.
-
گفتید IDE های لینوکس ضعیف تر از ویندوز هستند
باید بگم که شما با دیدن گامباس نباید این قضاوت را انجام بدهید . محیط های برنامه نویسی قوی تر و یا حتی ساده تر از این تو لینوکس زیاد هستندبهتره کمی در مورد QT یا GTK+ تحقیق کنید. راستی پروژه ای توسط sun Microsystems را افتاده به نام MONO که همان .net در لینوکس هست. جالبه بگم که شما می تونید تو لینوکس با C# کار کنید. جاوا هم که دیگه آخرشه. شما تو لینوکس یه برنامه با جاوا بنویسید بعد همون را توی ویندوز اجرا کنید . در ضمن QT حتی در ویندوز هم یکی از قوی ترین محیط های برنامه نویسی به کار می رود.
یکسری خاطرات تلخ تعریف کردید
دوستان یکسری خاطرات غمناک تعریف کردند پس بهتره خاطره خود من را بشنوید تا بفهمید تلخ یعنی چی :
-12 ( این داستان به دوستان کمتر از 12 سال توصیه نمی شود )
من خودم اولین باری که لینوکس ردهت رو نصب کردم خودم کامپیوتر نداشتم و رو سیستم داداش بزرگترم نصب کردم. خلاصه ما زدم و بعد از نصب دیدم پس چرا چند تا از پارتیشن ها نیست ؟!! بعد که داداشم اومد دید دهن کامپیوتر صافکاری شده ؛ پارتیشنی که پروژه ها و تحقیق هایش توش بود هم کامل پرید. بعد هم یه کتک حسابی از داداشم خوردم و تا یک ماه تا شعاع یه متری کامپیوتر نمی تونستم برم. اما بعداً فهمیدم که این اشکال از لینوکس نبود بلکه مشکل من بودم که سواد کافی در این مورد نداشتم و به اندازه کافی تحقیق نکرده بودم. البته این خاطره بد هم نشد چون بالاخره بابام واسه من یه کامپیوتر خرید و بیشتر رو لینوکس کار کردم تا رسیدم به اینجا که تو توسعه گامباس کمک کردم در حالی که من تنها دو سال است که با لینوکس آشنا شده ام.
اینجوری که " من یه موقعی لینوکس کار کردم ، اینجوری بودم" صحبت نکنید چون لینوکس و برنامه های آن همیشه در حال توسعه هستند. یادمه یکی بود که با لینوکس خیلی مخالف بود حتی می گفت تو آزمایشگاه لینوکس دانشگاه پروژه شبکه هم نوشته ام اما از لینوکس خوشم نمی آد ! وقتی من یه توزیع لینوکس بهش دادم نصب کرد گفت چه باحال بود مگه لینوکس هم محیط گرافیکی داره؟!!!
لینوکس فلسفه ای هست که با گنو ترکیب شده. بنابراین اگه شما با لینوکس بدلیل تجاری نبودن یا مجوز آزاد مخالفین بهتره به این سایت هم مراجعه کنید چون لینوکس یه نرم افزار آزاد هست مانند مامبو یا smf که پروژه هایی آزاد می باشند. مطمئنم اگه سیستم های مدیریت محتوای آزاد/ متن باز نبود الان وب سایت های فارسی یا حتی به هر زبان دیگه ای نصف این تعدادی هم که هستند نبودند. اگر شما علاقه به پرداختن پول در حد نامعقول دارید، می توانید از برنامه میر محتوای غیرآزاد یا متن بسته استفاده کنید. باز تاکید می کنم که پروژه مانند مامبو می تواند در عین متن باز بودن از شما هزینه دریافت کنند. این هزینه برای پشتیبانی و یا حتی کمک های مالی می باشد و این نهاد نمی تونه برخلاف مجوز گنو در ازای نپرداختن پول شما را از استفاده از این برنامه محروم کند.
گفتید هند داره کلی پول در میاره
اتفاقاً هند که شما اشاره می کنید یکی از اصلی ترین کشور های آسیایی هستند که بر روی لینوکس سرمایه گذاری کرده اند. فکر کنم در مدرسه هایشان هم از لینوکس استفاده کنید. چین هم یکی از این کشور ها هست. فکر می کنید اونها فکر می کنند با لینوکس دیگه نمی شه پول در آورد؟ هرچند که خیلی از دوستان تمایل به اشاره به اینکه نرم افزارهای داخل لینوکس می توانند تجاری و متن بسته باشد ندارند اما من اینجا این را به صراحت اعلام می کنم. خیلی از مسئولان و شرکت ها به همین خاطر با لینوکس مخالفت می کنند!!
یکی از دوستان به کلی مشکل از بابت کار با ntfs و چت اشاره کردند.
همونطور که خودتان هم اشاره کردید همه این نرم افزار ها در لینوکس وجود دارد اما ممکن است در CD لینوکس شما قرار نداده اند. در مورد چت که اکثراً نرم افزاری مثال gaim در توزیع وجود دارد که می تونید با همان با yahoo ، googletalk ،msn و ... چت کنید. مگه بدون نصب برنامه میتونید با ویندوز برید تو یاهو چت کنید ؟ کی گفته نرم افزار چت فقط واسه دو سه تا توزیع هست ؟ وقتی سورس برنامه وجود داره من اونها رو واسه شما حتی تو ویندوز هم اجرا می کنم :) البته یه مقداره این کار سخته! واسه ntfs هم اکثر توزیع ها مشکلی ندارند مگر اینکه شخص مخصوصاً نخواهد در توزیع برای حمایت نکردن از استاندارد ویندوز این کار را کند.
شما گفتید به ما پول میدن واسه نفت ( که حقمونه) و ما باید واسه نرم افزار اونها پول بدیم (که حقشونه)کی گفته شما نمی تونید واسه توزیعی مثل دبیان پول بدید؟ تازه ما برای خرید لینوکس کلی از شما ممنون هم می شیم که هیچ ؛ یه پشتیبانی توپ هم میکنیم و به شما در کار با برنامه ضمانت می دهیم.شما می تونی واسه همین مامبو پول بدی و در عوض از این گروه پشتیبانی بخواهی. شرکتی مثل تالار وب هم کار همین گروه را انجام می دهد و یکی از شرکت های موفق هست.
در مورد سخت افزار تو پست بعدی می نویسم.
-
Omidvaram in matalebi ke neveshtam,mofid bashe.
Dar morede sakht afzar ham bad az tahghigh javab midam.
Age baz ham moshkeli darid bayan konid.
-
نيما جان سلام
اول ازت خيلي خيلي تشكر ميكنم؛ دوم اميدوارم كه ديگه پينگليش ننويسي :D
خيلي براي من مفيد بود مطالبت :)
از بابت .net تحت لينوكس هم بال درآوردم :P
يا علي
-
نیما جان مطالب خیلی مفید بود
اگر کسی واقعا دنبال حقیقت و پیشرفت باشه از حرفات نتیجه خوبی می گیره
موفق و پیروز باشید
-
سلام
اول از اینکه تو پست قبلی پینگلیش نوشتم معذرت می خوام . دیگه تکرار نمیشه.
بعدش هم از اینکه این مطلب تونست فکر بعضی از دوستان رو نسبت به لینوکس عوض کنه خیلی خوشحال هستم. در ضمن خوشحال می شم ایرادات دیگه لینوکس و ویندوز را بیان کنید راستش من سعی کردم بی طرفانه توضیح بدهم. من دوستانی دارم که اینقدر با ویندوز مخالف هستند که میگن Microshit Windozd ;D
به هر حال همونطور که گفتم من خودم تو خونه از ویندوز هم استفاده می کنم. راستش فعلاً تو ایران اصلاً نمی شه به طور کامل به لینوکس مهاجرت کرد.مثلاً من تو دانشگاه هنوز باید رو پلتفرم ویندوز و در ویژوال بیسیک برنامه بنوییسم.
داشتم پست قبلی رو مطالعه می کردم دیدم آخرش نوشتم به ما یه پولی بدید بعدش از پشتیبانی استفاده کنید! در واقع منظور من از ما ،جامعه اوپن سورس و لینوکس بود. خود من نه تنها در استخدام یک شرکت بازمتن نیستم بلکه اصلاً شاغل نیستم.من یه دانشجوی ساده و معمولی ام که از محصولات بازمتن استفاده می کنم.الان که باز نگاه می کنم دیدم از یه شرکت در ایران نام بردم که محصولات اوپن سورس تو ایران ارائه می دهد. راستش من قصدم تبلیغ نبود و در واقع می خواستم بگم شرکت هایی تو ایران هستند که با همین اپن سورس دارند کلی پول در میارن و موفق هستند. خلاصه اگه مشکلی دارید می تونم پست رو ویرایش کنم.
در مورد سخت افزار باید بگم که شرکت هایی که سخت افزار تولید می کنند فعلاً خیلی به لینوکس علاقه مند نیستند. همچنین در مورد سخت افزار خودشون اطلاعات کاملی در اختیار نمی دهند تا توسعه دهندگان بتونن خودشون درایور اون سخت افزار رو تولید کنند. اما به هر حال برنامه نویس ها با استفاده از روش های سختی مانند مهندسی معکوس نرم افزار مربوطه رو تولید می کنند . در بعضی مواقع حتی این نرم افزار از نسخه اصلی بهتر در میاد !
در مورد مودم ها باید بگم که این سخت افزار ها دارای یک چیپ هستند که نرم افزار مربوطه را داخل اون قرار می دن. این جوری دیگه اون مودم نیاز به سی دی درایور نداره. این برنامه هم همون جوری که حدس می زنین واسه ویندوز هست. در واقع در ساخت این مودم ها از چند تا چیپ ست استفاده می شه که معمولا یا واسه شرکت conexantهست یا واسه intel
من پیشنهاد می کنم که اگه می خواین مودم داخلی بگیرین با چیپ ست intel بگیرید چون دردسر کمتری داره.
البته اگه به من باشه می گم کلاً مودم external بگیرید چون این مودم ها از یک استاندارد خاص پشتیبانی می کنن بنابراین همشون رو لینوکس بدون درایور کار می کنن. در ضمن خیلی بهتر از مودم های داخلی کار می کنند. در واقع مودم های داخلی بخشی از فعالیت شون رو به سیستم کامپیوتر واگذار می کنند و بخشی از performance یا کارائی سیستم کم می شود. یعنی cpu و ram هم درگیر کارهای مودم می شوند. به عبارت دیگه اگه با ویندوز هم کار می کنید بهتره برید مودم اکسترنال بگیرید.
در ضمن اون دوستی که می خواست رو لینوکس کار های مختلفی انجام بده ، اگه توجه می کرد همه اون کار ها برای سازگاری لینوکس با ویندوز بود. شما چرا ویندوز رو با لینوکس سازگار نمی کنید ؟
در واقع این کار بدلیل بسته بودن کد منبع ویندوز به شدت مشکل هست. حالا شما برو فایل سیستم ext3 یا reiser را با ویندوز مرور کن. ببین باید چقدر تو اینترنت تحقیق کنی !
راستی در روز یکشنبه این هفته هفته نامه کلیک از روزنامه جام جم یک صفحه کامل به لینوکس (از نوع فارسی و ملی) اختصاص داد که واقعاً جای تقدیر داره. از این نظر که به این موضوع کاملاً بی طرفانه نگاه کردن و نظر مخالف و موافق رو نوشتن. این مطلب رو می تونین تو آرشیو سایت جام جم مطالعه کنید.
راستش یه چیزی که باید اعتراف کنم اینه که ویندوز محیط بسیار ساده تری از لینوکس داره. حتی بعضی از حرفه ای ها مخالف عمومی شدن لینوکس بودن ! (احتمالاً منافع خودشون رو در خطر می دیدن) اما الان چند وقته که با اومدن محیط های گرافیکی مثل KDE و gnome لینوکس شده مثل هلو ( ظاهری خوشگل و تپل مپل با هسته سفت و دندان شکن ؛ جمله رو حال کردین) اما باید بگیم که توسعه و برنامه نویسی در لینوکس بسیار شیرین تر و ساده تر برای یک فرد حرفه ای است. شما برو نگاه کن ببین برای کار کردن با پورت سریال تو لینوکس باید چی کار کنی و بعد برو با کلی درد سر تو ویندوز کار کن.اما بدلیل اینکه لینوکس بازمتن هست هرکی میتونه برای منظور خاص (مثل استفاده برای نوگل های زندگی مون همون بچه ها) سفارشی اش بکنیم.راستی یه توزیع لینوکس هست که دیسک زنده هست ( یعنی نیاز به نصب نداره) و به راحتی می تونین توش موزیک گوش بدید حتی تو خودش کلی موزیک داره . اسم این توزیع amarokCD هست که اگه اینترنت پر سرعت دارید می تونین بارگذاری اش کنید.
از این که اینقدر حرف زیم (تایپیدم) معذرت می خوام.اینم سعی می کنم تکرار نشه.
-
سلام . ممنون از توضیحات کامل و مفیدی که دادی.
من هم مثل شما هدفم محکوم کردن ویندوز یا لینوکس نیست. هدف اینه که مقایسه ای در مورد مزیت ها و معایب هر کدوم داشته باشیم تا حداقل کسی که این تاپیک رو میخونه به یه نتیجه گیری کلی برسه تا بتونه با توجه به نیاز هایی که داره بهترین گزینه رو انتخاب کنه. و مثلما مقایسه هایی که انجام میدیم در زمان حاله. ممکنه تغییراتی که تو سالهای آینده تو این محصولات ایجاد میشه دیدگاه هر کدوم ازما رو تغییر بده.
همه ما احساس کردیم یه چند وقتیه که داره تو محافل نسبت به محصولات مایکروسافت جبه گیری منفی میشه, البته نه ایران منظورم تو کل دنیا ست . دلیلش رو فکر کنم کمابیش هممون بدونیم چیه.
این که برای جلوگیری از سلطه مایکروسافت (به عنوان مثال تو مقوله سیستم عامل) یه استراتژی میتونه این باشه که کمی سختی به خودمون بدیم اما در عوض با رشد و گسترش باز متن و پیشرفت توزیع های مختلف لینوکس یا هر سیستم عامل اپن سورس دیگه ای روزی ثمره سختی هایی که کشیدیم رو ببینیم و برداشت کنیم. هیچ بحثی ندارم و خودم هم موافق این تفکر هستم. اما با نظرات رادیکال اونایی که حتی در حال حاضر هم توزیع های لینوکس رو برتر از ویندوز میدونن کاملا مخالفم.
این جور موارد مقایسه ای به اندازه کافی تو محافل دیگه بحث شده وفکر میکنم به بحث گذاشتن اون اینجا تکرار مکررات باشه.ولی از بچه هایی که واقعا میخوان خودشون این تجربه رو داشته باشن خواهش میکنم حتما خودشون یه کتاب لینوکس و یکی از توزیع های لینوکسی رو تهیه کنن و سعی کنن یکی دو هفته ای از لینوکس استفاده کنن و خودشون در این مورد قضاوت کنن.
فراموش نکنیم که یکی از عناصر بنیادی سیستم عامل ایجاد واسطه ای بین کاربر و کامپوتر در جهت تسهیل کار با کامپوتر برای افراد عادی هستش. وگرنه حرفه ای جماعت رو که اگه کامپوتر سیستم عامل هم نداشته باشه بدین دستش میتونه ازش استفاده کنه طوری که سیلبرشاتز تو کتاب سیستم عامل خودش اشاره میکنه به مزیت های کامپوتر های بدون سیستم عامل مثلا افزایش سرعت ویا باز تر شدن دست کاربر تو استفاده از همه جنبه های سخت افزارو غیره.
-
سلام
من امروز mono رو نصب کردم
انصافا نمیشه بهش گفت dotnet تحت لینوکس؛ dotnet یه چیز دیگس واقعا
این IDE به گرد پای IDE های dotnet هم نمیرسه ;)
بدون جبهه گیری بخوام حرف بزنم... IDE شبیه به VB4 داره
البته من خیلی باهاش کار نکردم، در حد ابتدایی انجوری بود برام!
به هر حال فکر میکنم تو لینوکس چیز خوبیه و تشکر میکنم برای معرفیش ، ولی حالم گرفته شد دیدم اون انتظاری که ازش داشتم رو براورده نکرد
شما با dotnet کار کردید؟
ممنون؛ یا علی
-
من خودم با net. برنامه نویسی کردم (ASP و VB) اما تا به حال افتخار کار با مونو رو نداشتم. اما می دونم که روی این پروژه داره خوب کار می شه . همین جوری که می دونید متولی اون SUN Microsystems هست که تو کارنامه کارش جاوا و اوپن آفیس دیده می شود. برای مثال می تونید خبر زیر (فارسی) که در مورد توسعه مونو هست مشاهده کنید:
شما که مونو تست کردی لطفا در محیط های QT و KDEVELOP هم کار بکنید و نظر تون رو بگید. با تشکر
راستش اطلاع دقیق از مونو ندارم اما اکثر نرم افزار های لینوکس به صورت پیمانه ای طراحی می شوند. واسه همین امکان داره که شما تمام ماجول ها و یا پلاگین های مونو رو نصب نکرده باشید و از حداقل امکانات اون بهره ببرید.
داشتم کتاب " مقدمه ای از نرم افزار آزاد/متن باز" را مطالعه می کردم که توش اینجوری نوشته بود :
" با در نظر گرفتن روند رو به رشد فناوری در کشور ما تعداد کاربر 4/5 میلیون رایانه در سال 2003 که همگی نیاز به سامانه عامل و برنامه های دفتری دارند و با پیش بینی 30 میلیون نسخه سامانه عامل در انتهای دهه جاری کشور به نظر شما در آینده نزدیک و در صورت پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی چقدر سرمایه از کشور خارج خواهد شد؟
با فرض هزینه میانگین هر نسخه سامانه عامل به همراه نرم افزار جانبی ، 500 دلار در سال ، مبلغ 15,000,000,000 دلار ، معادل 135 هزار میلیار ریال (13 هزار و پانصد میلیارد تومان) در سطح ملی باید برای یکسال پرداخت نمود !
و این تنها هزینه کاربران می باشد. در سمت خادم (server) این رقم جدای از مسائل راهبردی و امنیتی بسیار بالاتر می باشد."
در ضمن از truend5 عزیز بخاطر نقد های به جا (و کوبنده) تشکر می کنم. ایشان باعث می شوند من حسابی برم دنبال تحقیق !
در ضمن جبهه گیری نسبت به ویندوز فقط از طرف لینوکسی ها (منظورم کلاً حامیان نرم افزار های آزاد هست)نیست. لینک زیر رو ببینید.
اگه لینک بالا رو دیده باشید می فهمید که خیلی از کسایی که نظر دادن اصلاً با نام لینوکس هم آشنا نبوده اند! خوب ما لینوکس ها هم برای تبلیغ لینوکس از ضرر ها ویندوز مثل موارد بالا به صورت زیر استفاده می کنیم :
با تشکر ؛ بازم از اینکه زیادی تایپ می کنم معذرت خواهی می کنم.
-
wOw چه رقمه هیولایی.
خداییش هیچ ایرانی وطن دوستی , دوست نداره همچین سرمایه ای از کشور خارج بشه. ولی میدونی از چی میترسم. میترسم از روزی که بحث لینوکس هم بشه مثل خودروی ملی. درسته ما واسه اینکه سرمایه های مملکت به خاطر ورود خودروهای خارجی هدر نره اومدیم میلیاردها دلار روی صنعت خودرو سازی هزینه کردیم. نتیجه این شد صاحب خودروی ملی شدیم ولی سالانه چندین میلیارد داریم صرف سوبسید بنزینی میکنیم که خودروهای غیر استاندارد ما هدر میدن. آلودگی هوا , امنیت خودروها , قیمت بالایی که به مصرف کننده تحمیل میشه و و و و در نهایت اینکه اگه با عضویت ما تو سازمان تجارت جهانی موافقت بشه که بعیده بشه اگه همینطور که داریم پیش میریم پیش بریم چون رقابتی نمیتونیم بکنیم با این صنعت هم باید خداحافظی کنیم. حالا به نظر شما ما برنده شدیم یا بازنده.
متاسفانه بحث لینوکس فارسی داره همچین الگویی رو دنبال میکنه. خداییش اینهمه سرمایه گذاری واسه فارسی کردن لینوکس چه هدفی رو دنبال میکنه؟ خودتون ببینید تو این مدت که از این پروژه میگذره جز ترجمه کاری شده؟ مگه ویندوز فارسیه ! مگه کاربرها تو این مدت دنبال ویندوز فارسی بودن.
منم مثل شما معتدقم کم کم باید دنبال جایگزینی واسه ویندوز باشیم ولی اگه این جایگزینی منجر به خسارت های بیشتر بشه بهتر نیست بین بد و بدتر , بد رو انتخاب کنیم. به جای اینکه بیام روی سیستم عامل سرمایه گذاری کنیم این یه مورد رو بسپاریم دست متخصیصنش و بریم دنبال علوم و فناوریهایی که امید بیشتری به بازده هست؟
وگرنه حرف تو کاملا منطقیه نیما جان اگه مدیریت و برنامه ریزی درستی تو سطوح مدیریتی کشور حکمفرما باشه.
-
سلام
ممنون از trueend5 و دوست خوبم نیما
نیما جان آره، شاید من همه ی ماژول های مونو رو نصب نکرده باشم واسه این اینقدر ضعیف به نظرم اومده
با opensource کاملا موافقم؛ منم دارم میام رو لینوکس. با FF کار میکنم و ... ;) والا با بیلی هم زیاد خوب نیستم البته دلیل خاصی نداره! ولی خوب دیگه ;)
حالا.... من از mono انتظار دات نت داشتم ولی چون در حد vb دیدمش خورد تو حالم
ولی اون تاپیکی که شما معرفی کردید نظرم رو عوض کرد؛ زیادی ازش انتظار داشتم :) هنوز جوونه؛ و اونجا گفتند که vb هست ؛ نگفتند dotnet
ولی جدا خیلی خوشحالم که برنامه نویسی تحت لینوکس اینقدر داره راحت میشه(شنیده بودم سخت بوده)
با بقیه ی محیط هاش کار نکردم؛ من تازه اومدم تو لینوکس که چون هنوز نتونستم مودم نصب کنم نشد منتقل نشدم ;) حالا میرم یه external میگیرم راحت میکنم خودم رو :D
از لینوکس ملی راستش زیاد خوشم نمیاد؛ live ش رو دارم جالب بود ولی .... خوب دیگه اصلش یه چیز دیگس
اصلا کامپیوتر رو با فارسی زیاد نمیتونم بفهمم؛ البته عادته ! چون مامبو رو با انگلیسیش مشکل دارم :))
امیدوارم به زودی یه IDE به قدرت IDE های دات نت بیاد (واقعا به اون قدرت)
ولی خودایی با یه چیزی خیلی حال کردم اونم XGL بود که آقای فیروزمندان بهم نشونش دادن: [مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید]
واقعا قشنگ بود :D
موفق باشید ;) واسه مودم من هم دعا کنید:D
یا علی
-
ببخشید دوستان که بدون خوندن مطالب این لینک رو میذارم. اما حداقل جایی دیدم که دوستی گفته بود بهتره روی سیستم عاملی غیر از ویندوز کار نکنیم و سرمایه گذاری بیخودی نکنیم (مقایسه با خودرو ملی و این حرفا).
این جستار تحت عنوان «چرا باید از لینوکس استفاده کنیم» رو اگر وقت داشتید و خواستید بخونید: [مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید]
در تالار اپن سورس این فروم هم مطالب خوبی گرد آوری کردیم با کمک بچه ها. تاپیک «گفتگو پیرامون نهضت open Source (چالش ها و موفقيتها)» هم بحثهای انتهاییش (در حال حاضر) درمورد خدماتی هست که ادعا میشه میکروسافت در حق علم و صنعت و تجارت رایانه داشته - میتونید مطالعه بفرمایید.
بهرحال سعی میکنم سر فرصت مطالب این جستار رو با دقت کافی بخونم و اگر چیز بیشتری داشتم در بحث شرکت کنم.
با تشکر.
-
من که حاضر نیستم 250 دلار ماکروسافت ، تازه اونوقت فقط ویندوز دارم و باید پول کلی نرم افزار دیگه هم بدم
من خودم به کاربران عادی لینوکس را توصیه نمی کنم چون این سیستم عالی حرفه ای است
-
من چند جا گشتم نمیدونم این رقم 500 دلار سالیانه واسه ویندوز از کجا اومده. چیزی که مسلمه اینه که همونطور که دوستمون هم قبلا اشاره کرد مایکروسافت هم مثل سایر شرکت هایی که خدمات و محصولاتشون رو به جاهای مختلف دنیا صادر میکنن قیمت هاش رو منطقه ای وضع میکنه مثل سیگاری که شما اینجا میخری 1000 تومن همون نوع سیگار رو تو یه کشور دیگه ممکنه بخری 5 دلار (چه مثالی زدم :D )
بعد بعضیا یه جوری در مورد قیمت نرم افزار حالا ویندوز , فتو شاپ یا هر چیز دیگه ای صحبت میکنن که انگار میخوان پول زور بدن! عجیبه والا!
بزارید خیالتون رو راحت کنم مطمئن باشید برنامه ای که روش کار بشه و زحمت کشیده بشه هیچگاه مجانی در اختیار مصرف کننده قرار نمیگیره (حق هم اینه) و فرقی نمیکنه این برنامه رو چه پلت فرمی اجرا میشه و حتی خود لینوکس. فراموش نکنید وقتی که ردهت داشت به اوج میرسید لایسنس تغییر کرد و حالا کسایی که از نسخه ردهت انترپرایز واسه مقاصد خاص استفاده میکنن واسه آپدیت کردن و سایر امکانات اضافی باید حق اشتراک پرداخت کنن. فراموش نکنید نسخه اینویژن در ابتدا مجانی بود وقتی این برنامه به اوج رسید توسعه دهندهاش لایسنس رو تغییر دادن و پولیش کردن الانم با اینکه ده ها آلترناتیو دیگه چه کامرشیال و چه مجانی تو برنامه های تالار گفتمان وجود داره اما خیلی ها ترجیح میدن از اینویژن پاور بورد و وی بولتن استفاده کنن چون این محصولات , خدماتشون و پشتیبانیشون رو متفاوت از بقیه میدونن.
به اونایی که فکر میکنن میلیونها نفر رو اپن سورس به صورت مجانی کار میکنن باید بگم نه عزیزان من! این خبرا نیست! معدود افرادی هستن که رو توسعه فرضا لینوکس , پی اچ پی و یا غیره به صورت حرفه ای کار میکنن چون کمن کسایی که دانش این کار رو دارن. شما وقتی مامبو رو گرفتی و نصب کردی نشستی دونه دونه توابع و کلاس ها شو چک کردی ببینی هر کدوم چیکار میکنن؟( این یه مثال سادست ها تازه خیلی ها پی اچ پی بلدن مبحث سیستم عامل رو با این قضیه اشتبا نگرید). بله هفته پیش word press خبر داد تمامی کسایی که طی چند هفته گذشته این سیستم مدیریت محتوا رو دانلود کردن به نسخه جدید ارتقا بدن چرا؟ چون سایت این عزیزان هک شده و از اونجایی که همه هکرهای دنیا مثل هکرای ایرانی تو کف دیفیس نیستن ورداشته بودن سورس بعضی از صفحات رو تغییر داده بودن طوری که به مهاجم اجازه دسترسی از راه دور میداد. لول! فکر میکنید کسایی که این برنامه رو دانلود و نصب میکردن فهمیدن؟ نه عزیزان خودشون از لاگ سرور ها متوجه نفوذ شدن و خودشون با چک کردن کدها متوجه شدن. اپن سورس این نیست که حالا چون سورس فایلها در دسترسه دیگه منو شما ایول میشینیم کرنل دولوپ میکنیم واسه لینوکس و ایول دیگه همه چی حله! اگه یه روزی به هر دلیلی نتونیم از از دانش دیگران استفاده میکنیم اونوقت من میخوام بشینم کرنل لینوکس فارسی رو دولوپ بدم یا شما! یا شاید عزیزان فعال تو تکنوتاکس. بابا دنیا باقالی نیست. کشورهایی پیشرفت میکنن که دانش داشته باشن و بدونن چیکار میکنن.
با این وضعی که داریم پیش میریم میترسم بشینن یه بند به GPL اضافه کنن که کاربرهایی که تو فلان کشورها هستن حق استفاده از محصولاتی که تحت این لایسنس کپی رایت شدن رو ندارن. اونوقت جالب میشه ها خر بیار و باقالی بار کن. :D
-
سلام
من اسمم سمیر .
اومدم تا چیزایی رو در مورد این بحث مشخص کنم.
و از لینوکس دفاع کنم.
اول بهتر یه مقدار از خودم بگم. من دانشجوی ترم 4 عمران هستم .3 سالی هست که با لینوکس کار می کنم . من از 12 سالگی برنامه نویسی رو شروع کردم اول با QBasic شروع کردم و الان به زبان هایی مثل VB,VB.net C++ ,Pascal ,Delphi ,Java,Assembly,C#,J#,PHP,Perl و (کلا .NET framework ) و...... تسلط کامل دارم . از ویروس نوشتن گرفته تا net programming و game programing رو با openGL و ِ Direct3D انجام دادم . خلاصه که حسابی تو این زمینه پیر شدم . من تا قبل از لینوکس تمام کار هامو با VS و VS.net انجام می دادم . هر چی این دو ابزار پیشرفت می کردن و خیلی ساده می شدن . اولش خوشم اومد ولی خیلی زود منظور از این کارو فهمیدم , پا پیشرفت windows و ابزار ها مذکور همه چیز راحت تر می شد ولی به صورت هوشمندانه ای کاربر محدود می شد یعنی دیگه هر کاری رو نمی تونست انجام بده و با راحت گرایی روز افزون این نرم افزار ها کاربر تنبل می شد و کمتر زحمت فکر کردن به خودش می داد. (ایرانی جماعت خیلی با هوشه و می تونه خطری جدی برای غرب باشه، این یکی از برنامه های غرب برای استعمار فکریه شرقی هاست - همون هند که الان این قدر شاخه از همین مبارزه به اینجا رسیده، هم از راه win و و هم lin - ) آیا شما فکر می کنید developer های MS هم با ابزار هایی مثل VS.net کار می کنند ؟ نه اگه یه مقدار از compiler و اسمبلی بدونید و به جونه قسمت هایی از windows مثل kernel32.dll بیوفتید خیلی زود می فهمید که کد و شمای کد این قسمت ها با چیزی غیر از ابزار های ساده خودشون نوشته شده یه چیزه حرفه ای تر . چرا اونا خودشوون از این نرم افزار ها استفاده نمی کنن؟
شما با این ابزار ها فقط می تونید یه سری برنامه های ساده و ساده بنویسید (شاید به نظر شما ساده نباشه چون از پشت صحنه بی خبر هستید)
اون وقت بود که کار با این ابزار ها منو راضی نمی کرد و در خودم نیازی بزرگتر حس می کردم اونجا بود که با لینوکس آشنا شدم اولا از لینوکس هم خوشم نمی یومد ولی با جلو تر رفتن قدرت و آزادی رو حس کردم و به یک کاربر عاشق لینوکس تبدیل شدم. و رشد فنی و فکری من تو این دوره نسبت به گزشته خیلی سریع شده چون با مطالعه کد بزرگتر ها و حرفه ای تر ها خودم حرفه ای تر شدم. چیزی که به نضر یکی از دوستان تنبلی !!!!
به نظر بنده windows خوبه و linux بهتر و وجوده هر دو برای رشد دانش کامپیوتر الزامی به عنوان دو رغیب. و بر خلاف نظر دوستمون linux یه چیزه مزخرف نیست. بهتر قبل از اظهار نظر در مورد یه موضوع در موردش خوب تحقیق کنیم.
حالا اینا جنبه برنامه نویسی بود . زمینه های دیگه رو هم اضافه کنید و نظر بدید .
من الان 2 ساله که کلن با linux کار می کنم و هیچ مشگلی هم ندارم.
خوب من سرتون رو در اوردم . من قصد خود نمایی نداشتم فقط می خواتم با لینوکس بیشتر اشنا بشین (البته از دید من)
تا بعد
Sameerynho
-
با سمیر موافقم
منم به عنوان یک کاربر ساده لینوکس خیلی سریع تونستم باهاش کار کنم و تمام نیازهامو جواب داد
-
سلام چه جالب چون منم عمران میخونم.
در جواب شما فقط میتونم بگم, بی انصاف و مدیونی اگه از نسخه های کرک شده CAD , EtaBsیا SAFE روی ویندوز استفاده کنی و پول در بیاری و بعد دعا به جون برنامه نویسای این محصولات و ویندوز و حتی خود بیل گیتس نکنی. دیگه من و شما میدونیم کل مهندسی عمران تو گرایش ساختمان تو همین سه تا نرم افزار خلاصه میشه. من که منتظر روزی نمیشینم نسخه EtABs واسه لینوکس بیاد بیرون, شما رو نمیدونم.
این بحث ها هیچ وقت به نتیجه نمیرسه دیگه چرا من و شما خودمون رو اذیت کنیم فعلا که کرک میکنیم و استفاده اونام واسمون فیلم میسازن
قربون همگی.
-
سلام
فكر ميكنم trueend يه مقدار منظور آخر رو نگرفتي: هم لينوكس خوبه هم ويندوز
سمير جان با يه نظرت مخالفم: اينكه گفتي واسه تنبلي ما ابزار رو ساده كردند
ببين هر چي ابزار ها سطح بالا تر ميشه آدم ميتونه راحت تر فكر كنه؛ بدون اينكه الكي خودش رو درگير جزئيات وقت گير كنه ميتونه به راحتي و با سرعت برنامه هاش رو بنويسه
البته ميتونيم در كنارش از زبان هايي مثل C++ هم دوري نكنيم تا قدرتمون تحليل نره
به شخصه مي پسندم كه پروژه هام رو با dotnet كار كنم براي پروژه هايي كه نيازي به كار با سخت افزار (kernel32.dll) نداره!
گاهي آدم بايد بياد رو Lowlevel programming ولي وقتي نيازي نيست.... چرا؟
البته با ياد گيري جزئيات مخالف نيستم ها؛ بسيار هم موافقم اتفاقا
ولي خوب ميدوني كه اگه آدم بخواد همه ي جزئيات رو هم ياد بگيره؛ عمر نوح بايد داشته باشه شايدم بيشتر!!!
دونستن جزئيات در حد معقول خوبه
ولي نه زيادي جزئي
من فكر مي كنم بهتره كه ما بيايم فيلد كاريمون رو مشخص كنيم
بعد اگه Lowlevel هست بريم سراغ زبان هاي سطح پايين
اگه DB كار هستيم بريم سراغ ابزار هاش و الي آخر
اگه اونجوري حساب كنيم كه پيشرفت ابزار واسه تنبلي ماست؛ بايد بگيم ADO و DAO و اصلا برنامه نويسي بدون 0 و 1 هم از ابزار هاي شيطان بزرگه!
نظرت چيه؟ :)
يا علي
-
خوب لطفا اصلا بگيد بحثتون به چه منظوري هست ؟!
ببينيد. ويندوز و لينوكس و يونيكس و مك او اس و ... همگي سيستمهاي عاملي هستند با نقاط قوت و ضعف خودشون! يوزر هم بسته به كاربرد ازشون استفاده ميكنه. حالا برخي از يوزرها مثل من از چيزي خوششون مياد كه امكانات كنترلي بيشتري در اختيار بزاره. پس از يونيكس يا لينوكس استفاده ميكنن. ولي اين دليل نميشه از ويندوز استفاده نكنن. مثلا من الان دارم از ويندوز استفاده ميكنم! ولي بعضي وقتها هم از بي اس دي! ولي خودايي از مك او اس استفاده نكردم تا حالا.
-
بازم سلام .
اول به دوست عزیزم trueend5 بگم که من گفتم که من الان کاملا با لینوکس کار می کنم. پس از ابزار های معادل AutoCad, sap Etab و... استفاده نمی کنم و بجاش از نرم افزار هایی مثل QCAD , saplin 2005 و ... استفاده می کنم. البته شما می تونید همون نرم افزار های windows رو روی لینوکس با ابزار هایی مثل wine و cross-over office اجرا کنید و ازشون لذت ببرید.
ما الان همه از نرم افزار های کرک شده استفاده می کنیم ، البته درست یا غلطیش به کنار ولی اگه ایران عضو WTO بشه چی؟ اون وقت من یکی که از این پولا ندارم که بالای این ابزار ها بدم پس می رم دنبال نرم افزار آزاد. البته اینم بگم اگه سعی کنید که با لینوکس کار کنید جوری که انگار تا حالا با ویندوز کار نکردید، یقین داشته باشین که کاملا باهاش کارتون راه میفته و باهاش حال می کنید. شما چون به windows عادت کردین ، لینوکس براتون سخت یا عجیه.!
دوما در جواب دوست خوبم H_SH_VB باید بگم که با حرفات موافقم ولی دونستن اینکه پشت صحنه چی میگزره لازمه. منم هر وقت می خوام یه برنامه بنویسم از توابع اماده لازم برای تسریع کار استفاده می کنم اما از طرز کار اون توابع آگاهم چون وقت بی کاریم رو به مطالعه کد اون توابع گذروندم. پس نقاط ضعف و قوت اون کد رو می دونم بنابراین کدی که می نویسم کم خطا تره، تازه اگر خطا هم داشته باشه کسانی هستند که اونا رو رفع کنند(open source یعنی همین). احتمالا در مورد سرریزی پشته و نوع حمله ی hacker ها به این نقطه ضعف ، میدونید ، این باگ ، در VB و MFC و سایر زبان ها و کتابخانه وجود دارد (حتی در لینوکس هم هست) اما اگر شما در مورد این باگ اطلاعات داشته باشید و راه پیشگیریش رو هم بدونید (این اطلاعات جزء اطلاعات سطح پایینه ) دیگه نگرانش نخواهید بود. البته این کار تو ویندوز سخته چون close source ، ولی تو لینوکس شما می تونید کد رو برای یافتن نقاط ضعف جستوجو کنید و اونها رو درست کنید و در اختیار دیگران قرار بدید. لینوکس نتیجه تلاش میلیون ها نفره ، و این هم باید بدونیم که :
"یک مغز اشتباه می کنه ولی میلیون ها مغز هرگز" (از شعار های open source)
باید بگم که لینوکس فقط به سیستم عامل نیست بلکه یک فرهنگه، "فرهنگ آزادی و کمک به هم نوع برای رشد و زندگی بهتر" .
این مرام فرهنگی لینوکسه که منو شیفته خودش کرده . انسانهایی در ساخت و توسعه اون شریک بودن و هستن که هر کدوم می تونستن یه بیل گیتس دیگه باشن ولی به خاطر حس آزادی طلبی و به خاطر کمک به دیگران الان زندگی بسیار ساده ای دارند (افرادی مثل Linus Trovaldes و Richard Stalmman برای اطلاعات بشتر به [مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید] مراجعه کنید).
از اینکه پر حرفی کردم عذر می خوام، از اینکه ایجا عضو شدم و با شما دوستان آشنا شدم خیلی خوشحالم (راستی من با Mambo زیاد کار می کنم و خیلی باهاش حال می کنم. ;))
مر30
یا علی !
Sameerynho
پ ن مدیر : لطفا صحبت سیاسی ....
-
آفا من کی گفتم لینوکس بده چرا حرف تو دهن بنده میزارید. :D
من تو پستای قبلی هم گفتم چه تفکری راجع به لینوکس رو میپسندم. خب مثلما این نظر شخصیه منه و سعی میکنم از اون دفاع کنم شاید بتونه تاثیری روی مخاطب داشته باشه. من با این برنامه هایی که گفتین کار نکردم ولی به جرات این اطمینان رو میدم که امکاناتش کمتر از نسخه های ویندوزی هست. قضاوت در این مورد رو میسپارم به شما که با هر دو نسخه کار کردی EtaBs رو که مطمینم نسخه لینوکسی نداره.
شاید بعضی ها این سوال رو از خودشون بپرسن خب ابن که یه پروگرام رو واسه یه پلت فرم مینویسن و واسه یکی دیگه نمینویسن چه ربطی به مزایای خود پلن فرم و OS داره.
در اصل هیچی (البته نه هیچی) ولی در واقعیت خیلی مهمه. شاید اگه اقبال عمومی که نسبت به ویندوز در سطح تولید کننده های نرم افزار (که مثلما اونها تعداد استفاده کننده , منافع مالی و خیلی چیزای دیگه رو مد نظر میگیرن) وجود داره نسبت به لینوکس وجود داشت. اگه ما در انتخاب جایگزین واسه برنامه هایی که روزانه ازشون استفاده میکنیم روی به فرض لینوکس آزاد بودیم. اوضاع کاملا متفاوت بود. پس میبینیم که بالاخره اینهم جزو مزایای ویندوزه.
جالبه سرگذشت Linus Trovaldes رو خیلی اتفاقی تو یکی از آزمونهایی که مربوط به زبان انگلیسی بود خوندم.
مهم اینه که همچین پروژه هایی برخلاف چیزی که شاید مردم فکر میکنن , اتفاقی و مجانی بوجود نیومده. سرمایه گذاری های چند ده میلیون دلاری که دانشگاههایی مثل برکلی و ام آی تی و امثالهم سالانه صرف تحقیقات میکنن و استراتژی ها , سیاست ها و برنامه ریزی هایی که در سطوح بالای مدیریت اون کشور ها وجود داره سبب رشد پروژه هایی از این دست میشه. هیچ کسی مجانی به صورت حرفه ای روی توسعه برفرض کرنل لینوکس کار نمیکنه. این اعتبار بالاخره از یه جایی تامین میشه. اگه ما بدون در نظر گرفتن این قبیل شرایط خودمون رو درگیر پروژه های از این دست که منابع مادی و تکنولوژی و دانش خاصی رو طلب میکنه بکنیم مطمین باش که شکست میخوریم. حالا مهم نیست وابستگی ما به لینوکس باشه یا ویندوز و یا اصولا شاید مهم نباشه که ما تو مقوله سیستم عامل به غرب وابستگی داشته باشیم مهم اینه که تکنولوژی هایی داشته باشیم که به واسطه اون دیگران هم به ما وابستگی داشته باشن نه به خاطر گرو و گرو کشی . به خاطر اینکه منطق جوامع بشری اینه من به نانوا , نانوا به مهندس , مهندس به پزشک و همینطور الا آخر نیازمندیم واسه اینکه قرار نیست من نوعی تمامی حرفه ها و علوم رو بدونم.
شما گفتی اگه روزی ایران عضو سازمان تجارت جهانی بشه اونوقت چی؟
خداوکیلی پیش خودت فکر کردی من از این پولا دارم که بابت ویندوز بدم؟ نه! منم مثل شما. ولی باور کن این مشکل ماست که باید سعی کنیم تا اون رو برطرف کنیم نه اینکه بخوایم دیگران رو متهم کنیم.
گفتی یک مغز اشتباه میکنه ولی میلیونها مغر نه! عزیزم تمام تلاش من این هست که بگم این توهم که میلیونها مغز روی توسعه به فرض هسته پی اچ پی کار میکنن اشتباهه. میلیونهایی وجود نداره.
نمونش این دو هفته اخیر بلایی که سر php اومد نشون داد چقدر یه محصول استیبل که به قول شما میلیونها چشم دسترسی به سورس اون دارن میتونه ایراد داشته باشه از این بین یک نفر مثل استفان اسر میتونه و دانشش رو داره که این آسیب پذیری ها رو در بیاره.(تورو خدا نگید من دارم از پی اچ پی بد میگم. من عاشقش هستم ولی واقعیات رو نمیشه انکار کرد). حالا اگه یه شرکت بیان 4 نفر مثل این آقا رو جمع کنه نمیتئنیم این استدلال رو داشته باشیم که که این 4 نفر به اندازه 4 میلیون کاربر آگاه , کم اطلاع و اصلا ناآگاه تاثیر گذار هستن؟
از باگهای پی اچ پی گفتم که اکثرا بافر آر فلاو بود شما هم از بافر آور فلاو حرف زدی منم چون تخصصم امنیت هست اجازه بده در این مورد صحبتی داشته باشیم.
دلیلی نداره کاربر عادی با مفهوم اون آشنا باشه وقتی هزاران برنامه نویس حرفه ای تو سطح جهان از اون بی اطلاع و یا کم اطلاع هستن. تازه اگه اطلاع هم داشته باشن دلیل نمیشه بتونن برنامه هایی باگ فری تولید کنن. همین باعث شده تو توسعه زبان های برنامه نویسی جدید مثل جاوا و یا C# راهکاری واسه این قبیل مسایل امنیتی تعبیه شده که برنامه نویس بدون دقدقه به کار خودش مشغول باشه حتی اگه اطلاعاتی راجع به بافر آورفلو نداشته باشه (جاوا از مدل امنیتی SandBox و Boundary check واسه پرهیز از اون استفاده میکنه)
و اصولا مقوله بافر آور فلو به سیستم عامل ربطی نداره و اگه شما خودت کار کرده باشی میتونی منو تایید کنی که اکسپلویت کردن آسیب پذیری های آور فلو به خاطر استفاده از شیرد لایبری ها تو ویندوز به مراتب سخت تر از لینوکس هست.
راستی همونطور که گفتی برنامه های ویندوز رو میشه تو لینوکس اجرا کرد, برنامه های لینوکس رو هم میشه تو ویندوز اجرا کرد با cygwin و فکر نمیکنم این جور چیزا عاملی واسه برتری یه سیستم عامل تلقی بشه.
بازم هدف من مقایسه است نه محکوم کردن. چرا که منطقی و عاقلانه نیست جنبش مفید و تاثیر گذاری مثل اپن سورس رو محکوم کرد ولی میشه به کاربر دید واقعی داد با پرهیز از شعارهای عوام فریبانه ای مثل میلیونها و .... :D میفهمید که چی میگم.
ممنونم که این بحث رو دنبال میکنید و نظرات خودتون رو میدید. باور کنید هیچی به اندازه این بحث ها نمیتونه مفید باشه هرچند شاید با نظرات همدیگه مخالف باشیم.
-
سلام
من با این تیکش که میلیونها مغز اشتباه نمیکنه مخالفم :D
چون بشر خطا پذیره ;) مگر اینکه مثل 14 معصوم ؛ خطا و اشتباه نا پذیریش رو خدا تائید کرده باشه
در کل فکر میکنم تو هر فیلد کاری یه سیستم عامل بیشتر به درد میخوره
ولی در کل هنوزم میگم IDE های ماکروسافت یه چیز دیگس ;)
یا علی
-
سلام ، یه چند وقتی که توی این تاپیک نیومدم حسابی بحث گرم شده ، میاخواین دوباره برم :D از دوست عزیزم آقای سمیر که به بحث وارد شدند تشکر می کنم. اما یه مرور رو حرف ها زده شده می کنم :
* لینوکس را با خودروی ملی مقایسه کردید.
راستش هر چی که ملی داشت مثل هم نیست! بعضی از دوستان فکر می کنند منظور از سیستم عامل ملی این هست که که ما خودمون رو مالک لینوکس می دونیم! اما این تفکر اشتباهه. منظور از سیستم عامل ملی ، استفاده از لینوکس در سطح ملی هست؛ این ها اصلاً به هم ربطی ندارند ما چند میلیون دلار واسه گرفتن تکنولوژی ساخت ماشین به کشور های خارجی می دهیم اما واسه لینوکس لازم نیست از کشور ارز خارج بشود.
* گفتید بعید می دونم با عضویت ما توی WTO موافقت بشه
راستش اینجوری که می دونم شده.اما ما فعلاً آمادگی لازم را برای عضویت نداریم.مزایای عضویت هم توی پست های اول گفتم.
* در مورد طرح لینوکس فارسی؛ اون رقمی که گفتم باید از کشور خارج بشه یادتون هست؟حالا تصور کن واسه همچنین طرحی تنها یک میلیارد تومان خرج کنند.حالا تصور کن واسه این بودجه که تقسیم شده و هر سال دارند 300 یا 400 میلیون اش رو میدهند کلی بازی دربیارن.تاخیر های چند ماهه توی پرداخت که رو شاخشونه .خوب معلومه که تعداد پروژه ها کم شده و افرادی که روی این پروژه کار می کنند دلسرد می شوند. حالا تصور کن واسه یک مجتمع تفریحی-ورزشی میان دو میلیارد تومان پول می دهند. اولویت بندی دولت رو حال می کنید.
* گفتید تنها کار ترجمه انجام شده
راستش اصلاً اینجوری که می گید نیست.ترجمه تنها بخشی ا فرایند محلی سازی(localization) هست.قبل از کار کردن برنامه نویس های ایرانی روی لینوکس محیطی مثل KDE حتی از راست به چپ حمایت نمی کرد. خوب در فاز اول پروژه ابتدا باید پروژه های مانند تاریخ شمسی ، جستجوی غیر دقیق فارسی و ... رو به لینوکس اضافه کرده باشیم. یا حتی کتابخانه های اصلی لینوکس رو برای استفاده فارسی زبانان ترمیم کنیم.بعد بریم سراغ پروژه های سطح بالاتر. یادتونه تو ویندوز ما از جانب عرب ها می تونستیم توی نسخه های قدیمی کار کنیم. در لینوکس این کار کاملاً برعکس هست. در واقع از جانب ما حمایت هایی هم برای کاربران عرب مثل تقویم هجری قمری انجام شد.
همینجوری که از نوشته بالا می تونید بفهمید من یک ایرانی وطن پرست و کمی هم میشه گفت ضد عرب هستم.راستش من خودم با سیاست های دولت خیلی مخالف بودم. حتی می گفتم که ما احتیاجی به انرژی هسته ای نداریم. اما کمی که بازتر نگاه کردم دیدم این جزو منافع کشورمون هست و نیازی برای آینده می باشد.در صورتی که هنوز هم با خیلی از سیاست های دولت مخالفم.اگه شما هم مثل من کمی بازتر نگاه کنی می بینی که لینوکس برای کشور ما یک الزام هست.
* گفتید کاربرا با ویندوز انگلیسی کار می کنند ، پس ما نیازی به فارسی سازی نداریم.
همین جوری که گفتم اولاً تنها کار انجام شده فارسی سازی نیست بلکه نرم افزار باید با شرایط بومی کشور و زبان فارسی کاملاً تطابق پیدا کند که این کار چیزی فراتر از یک ترجمه ساده هست. مثلاً توی نسخه های قدیمی OpenOffice.Org به جای فاصله یک علامت | (pipe) قرار می گرفت. شما تصحیح این مشکل رو جزو ترجمه می دونید ؟! در ضمن یکی از اهداف اصلی طرح استفاده از لینوکس در اماکن اداری هست. این نرم افزار به هیچ وجه نباید انگلیسی باشه. شما برو کشور های اروپایی مثله فرانسه و آلمان رو ببین . نگاه کن GUI سیستم عامل windows آنها کاملاً به زبان خودشان هست.
* در مورد mono آقای H_SH_VB گفته که اون .net نیست بلکه vb هست
راستش هدف پروژه مونو ساخت .net در پلتفرم های مختلف هست. اون خبر هم که من دادم می گفت که روی بخش vb این پروژه سرمایه گذاری و توجه زیادی شده و ماکروسافت و ناول هم همکاری می کنند. پس تا چند وقت دیگه منتظر خبر های خوب باشید.
راستی با IDE های دیگه لینوکس مثل KDEVELOP ، QT ، Anjuta و... کار کردید؟ لطفاً نظرتون رو بدید.در ضمن توی لینوکس واسه جاوا IDE های قوی ای وجود داره .از آقای سمیر در معرفی این IDE ها کمک می خواستم.
راستی می دونستید واسه VS.NET باید 2500 دلار پول بدید!
-
* در مورد live CD لینوکس فارسی
راستش اون cd ها خیلی قدیمی هست و فقط برای نمایش یکسری از قابلیت های طرح انتشار پیدا کرد و گرنه هدف طرح اصلاً ساخت یک توزیع نیست. در واقع طرح ، پروژه هایی را که محلی سازی می شوند در سایت رسمی پروژه ثبت می شوند.بنابراین هر توزیعی که از اون استفاده کنه می تونه از قابلیت های فارسی بهره ببره.
* از آقای Folaani تشکر می کنم.
* گفتید رقم 500 دلار از کجا آوردی؟
اگر کمی روی نوشته های من با دقت نگاه کنید ، نوشتم "سیستم عامل با نرم افزارهای جانبی حداقل 500 دلار هزینه داره" راستش من مطالب شما را با دقت می خونم و حداقل یک ساعت برای جواب به اون وقت می گذارم، انتظاردارم که مطالبم حداقل تحریف نشود و سرسری ازش رد نشوید.
* گفتین روی نرم افزارهای آزاد افراد زیادی کار نمی کنند و این نرم افزارها Bug داره.
راستش در مشارکت برای توسعه نرم افزار افراد زیادی کار می کنند و این تعداد به محبوبیت نرم افزار بستگی داره و من می دونم روی پروژه ای مثل PHP خیلی ها کار می کنند و لازم نیست همه این افراد از همه زمینه ها اطلاع داشته باشند.راستش اگر مهندسی نرم افزار بدونید متوجه می شوید نرم افزار ها بهتره بصورت پیمانه ای طراحی و توسعه داده شوند یعنی هر قسمت بخشی جداگانه از وظائف نرم افزار اصلی را به عهده می گیرد.واسه همین تنها لازم شما بدونید به کدوم قسمت برای کار خود نیاز داریدتا در توسعه همون مشارکت کنید. من که بلدم برای مامبو Module و Component طراحی کنم لازم نیست از نحوه ساخت mambot ها و هسته مامبو اطلاعی داشته باشم.در مورد باگ هم "هیچ نرم افزاری" بدون باگ نیست.در نسخه stable سعی می شود که اکثر باگ ها گرفته بشه اما اگه توجه کنید می فهمید که نرم افزار های متن بسته مثل سیستم عامل ویندوز ( بخونید آبکش) باگ خیلی بیشتره.البته اونها هم یکسری patch و hotfix برای ترمیم انتشار می دهند. اما این مدت برای نرم افزار های متن بسته مثل ویندوز ممکنه چند هفته و یا بیشتر طور بکشه و تا اون موقع بهتره سیم شبکه و یا بهتره سیم برق کامپوتر رو بکشیم! اما برای نرم افزار آزاد مثل سامبا که در یکی از نسخه هایش اشکال امنیتی وجود داشت می بینیم بعد از 1 الی 2 ساعت نسخه جدید که این ایراد برطرف شده ، منتشر می شود.
* گفتید تصور کن که GPL بگه تو بعضی از کشور ها اجازه استفاده نمی دهم!!!
راستش این که میگی کاملاً با محورهای اصلی GNU مغایرت داره. اصلاً با عرض پوزش با عقل جور در نمیاد! هرچند که بنیاد گنو در آمریکا هست اما موسسه ای غیر انتفاعی می باشد. اصلاً اگر شما با شخصیت ریچارد استالمن آشنا بشی همچین حرفی رو نمی زنی. اگر بحث پیشگویی هست منم دیشب خواب دیدم به مجوز EULA ( که اکتر نرم افزار های متن بسته از اون استفاده می کنند) یه بند اضافه شده که ایرانی هایی که با نرم افزار متن بسته کار می کنند باید دستاشون قطع بشه تا دیگه با کامپوتر کار نکنند!
"حالا خر بیار و باقالی بار کن"
* مثله اینکه شما علاقه زیادی به دعا کردن به جون افرادی مثله آقای گیتس دارید.خوب راستش اگر دوست عزیزم آقای سمیر تونسته نرم افزار خودش رو تو لینوکس پیدا کنه و استفاده کنه خیلی خوبه چون من با اینکه برنامه معادل رو پیدا کردم اما بدلیل مسائل دانشگاه مجبورم با vb کار کنم.حتماً این شب جمعه برای اموات آقای گیتس حلوا نذر می کنم.
* می دونی چرا میان واسه ما فیلمی مثل 300 رو میسازند؟ فکرمی کنی واسه کار با نرم افزار آزاد هست؟ فکر کنم قبلاً اشاره کردم که اونها ما را بخاطر استفاده از نرم افزار هایی مثل ویندوز و... "دزد نرم افزار" خطاب می کنند. در صورتی که منی که از نرم افزار آزاد استفاده می کنم به صورت قانونی دارم کارم رو انجام می دهم. و اگه کسی بهم بگه تو حق نداری از این نرم افزار استفاده کنی طبق مفاد گنو چوب تو آستینش می کنم. :-) حالا شما بگو واسه نرم افزار های آزاد واسه ما فیلم می سازند یا واسه ویندوز
* در ضمن برای توسعه یک نرم افزار آزاد حتماً لازم نیست شما یک برنامه نویس باشید.شما می تونین با نرم افزارهایی که معمولاً در خورد برنامه هست باگ را گزارش دهید و یا توی لیست پستی یا فروم مربوطه مشکلتون را مطرح کنید.
* راستش آقای trueend5 عزیز شما هیچ وقت نگفتید که لینوکس بده. ما حرف تو دهن شما نمی گذاریم.شما توی پست های اولی تون گفتید "لینوکس مذخرفه" !!!
* راستش یکی از مشکلات شما به نظرم اینه که مفهوم Free را در Free Software با رایگان اشتباه گرفتید. Free در اینجا یعنی آزاد و می تونه واسش پول (در سطح میلیاردی) خرج بشه. در این مورد شما باید به Free Speak (آزادی بیان) فکر کنید نه به Free Beer (مشروب رایگان) !
* شما می گی اگه عضو WTO بشیم شما هم پول نرم افزار ندارید و این مشکل ما هست و نه مشکل اونها
خوب عزیز من ، ما هم داریم این مشکل را با نرم افزار های آزاد برطرف کنیم.شما راه حل دیگری دارید؟
* شما که در مورد باگ های جزئی در php بحث می کنی چرا در مورد باگ های خفن ویندوز حرف نمی زنید؟ تازه این در صورتی هست که سورس php باز هست همه می تونند مطالعه کرده و در صورت رسوا شدن مشکل به سرعت برطرف کنند. یادت رفته ویندوزت بعد از 60 ثانیه خاموش می شد؟یادت رفته با lsas کنترل کامل رو به مهاجم می دادی ؟ خداییش چند وقت طول کشید تا این مشکل را بر طرف کنی ؟
در ضمن از دوست عزیزی که تاپیک رو ایجاد کردند (فکر کنم آقا نوید بود) خواهش می کنم در صورت امکان نام تاپیک را از "خداحافظ ویندوز" به "سلام لینوکس" تغییر بدهند
-
سلام. آقا من کم آوردم.
فقط اینو بگم که من تمام مسایلی که مطرح کردم به عنوان یه شخص بی طرف بود , میتونم با افتخار ادعا کنم که برخلاف عده ای که که فقط شعار میدن تو کسترش اپن سورس هم مشکارکت داشتم (البته تو حیطه دانش وتخصص خودم). کم نبودن توسعه دهندگانی که از ما خدمات امنیتی رایگان گرفتن و کم نبوده شبهایی که فقط به خاطر عشق به همین محصولات خواب نداشتیم. تو گوگل فراوونه میتونید سرچ کنید یه نمونش:
هیچ وقت فراموش نکنید. لزوما هر نظر مخالفی نشان دشمنی نیست. گاهی دوستان به خاطر اینکه ارادتشون رو به شما نشون بدن و بگن که تفکر و نوع زندگی شما واسشون مهمه با شما مخالفت میکنن.
-
پاسخ : گامباس: سلام لینوکس
بنا به درخواست دوستان عزیز
اسم تاپیک را عوض کردم به :گامباس ، سلام لینوکس"
حالشو ببرید
-
پاسخ : گامباس: سلام لینوکس
سلام دوستان .
فقط خواستم بگم که اون حرفی که در مورد میلیون گفتم یه شعار نمادین متعلق به open source . رقم دقیق اون نزدیک به 650000 نفره (به سایت شمارنده لینوکس مراجعه کنید).
من نگفتم که میلیون ها نفر اشتباه نمی کنن ، منظور من این بود که درصد اشتباه میلیون ها نفر از هک نفر کمتره ( ایده اصلی open source )
این رو هم بگم که اگر شما به انجمن های کاربری گوناگون لینوکس سر بزنید خواهید دید که همه در حل مشکلات و باگ ها با هم همکاری دارند و خبری از آدم های متخصصی که در استخدام شرکت هستند ، نیست ( برای مثال[مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید])
در مورد امنیت جاوا گفتید، باید بگم که جاوا هم open source شد . چرا شما از IDE های مربوط به جاوا که کار MS نیست یاد نمی کنید تا تفاوت IDE رو درک کنید.
در آخر باید بگم این مهم نیست که ما از چه سیستم عاملی استفاده می کنیم مهم اینه که باید سعی کنیم تا برای همدیگه و مملکتمون مفید واقع بشیم تا به رشد سریع خود و وطن کمک کنیم
از آقا نیما هم برای مطالب جالبشون ممنونم.
من واقعا از این بحث لذت بردم و از همه ممنونم.
قربان همگی
سمیر
-
سلام آقای trueend5
ما چاکر شما هم هستیم.من از همون بحث های اولیه هم متوجه شده بودم که شما با لینوکس آشنایی خوبی دارید اما شاید با یک دید منفی کار را با آن آغاز کردید. خود من هم در ابتدا با لینوکس مخالفت می کردم. شاید جالب باشه من یه هفته پیش ویندوزیها بودم و اونها هی از ویندوز می گفتن و من طرفدار ویندوز می شدم بعد پا می شدم می رفتم پیش لینوکسی ها، اونها هم ذهن من رو نسبت به لینوکس عوض می کردن و همین جوری تا چند وقت ما گیج می زدیم که کدام بهتر هست. اما آخر سر بدین نتیجه رسیدم که در حال حاضر هر کدام از آنها در مصارف خاصی بهتر عمل می کنند. یکی از این موارد استفاده در خانه هست که مطمئناً ویندوز در این مورد خیلی بهتر عمل کرده.البته لینوکس هم بیکار نشسته و در بخش user friendly کار بیشتری صورت گرفته.الان می بینیم توزیع ubuntu که محیط بسیار کاربر پسندی دارد به عنوان توزیع سال انتخاب شده است.
[quote author=trueend5 link=topic=4946.msg31865#msg31865 date=1173799867]
هیچ وقت فراموش نکنید. لزوما هر نظر مخالفی نشان دشمنی نیست. گاهی دوستان به خاطر اینکه ارادتشون رو به شما نشون بدن و بگن که تفکر و نوع زندگی شما واسشون مهمه با شما مخالفت میکنن.
[/quote]
در مورد آخر هم ما را خیلی شرمنده کردی. البته من هم سعی خودم رو می کردم که یک وقت از محدوده خودم خارج نشوم و بحث را از موضوع منحرف نکنم واسه همین 3-4 بار قبل از این که پست را بفرستم مطالعه می کردم. راستش خود من هم مثل شما تو بعضی موارد اشکال زیاد می گیرم و یا سوال می پرسم.طوری که تو کلاس اینقدر از استاد سوال می پرسم که بعضی مواقع طرف قات می زنه و خودم موضوع را جمع می کنم در صورتی که با موضوع مطرح شده هیچ مشکلی ندارم.اما به اطرافیان که ممکنه سوال براشون پیش بیاد فکر می کنم.
در آخرم به دوستانی که می خواهند سر وته لینوکس و نرم افزار های کاربردی آن را در بیارند توزیع Debian رو توصیه می کنم.این توزیع در 14 عدد CD و یا 2 عدد DVD منتشر می شود.در این حجم زیاد نرم افزار های زیادی وجود داره. تقریباً شما در هر زمینه ای که بخواهید یک نرم افزار در این توزیع وجود دارد. برای نرم افزار های ارائه شده در این توزیع آزمون و خطاهای زیادی به عمل میاد تا در توزیع قرار گیرد.فکر کنم 30 الی 40 هزار تایی بسته در این توزیع باشه. فقط محیط نصب آن به زیبایی SuSE و Fedora نیست.اما نیاز شما به اینترنت را کم می کند. من خودم عشق این توزیع هستم و روی توزیعی مثله SuSE زیاد دوام نمیاورم.البته توی توزیع SuSE هم بسته های زیادی وجود دارد.
در آخر هم از دوستانی که علاقه به یادگیری لینوکس دارند سفارش می کنم لینک زیر رو ببینن :
در ضمن طرح ملی نرم افزار های آزاد/متن باز یک DVD یا 4 تا CD منتشر کرده که می تونین از طریق ویندوز یا لینوکس آموزش های لینوکس را به صورت تصویری فرا بگیرید.این CD را می توانید به قیمت هزار تومان از سایت تکنوتاکس تهیه کنید که خوب قیمت پایین این محصول تنها بدلیل فراگیر کردند فرهنگ لینوکس هست.