خدمت همه دوستان سلام،
حدودا 15 روز از ارسال پرسشنامه برای اعضای این سایت میگذرد. در این مدت عده ای از اعضا پرسشنامه را پر کرده و ایمیل های و پیغام هایی از دوستان دریافت کرده ایم که حاکی از لطف و توجه آنها بوده است. از همه این دوستان کمال تشکر را داریم.
اما در کل تعداد کمی از اعضا پرسشنامه را پرکرده اند. من نمی دانم دلیل آن چیست. من سعی کردم تا آنجا که امکان دارد هدف و دلیل انجام این تحقیق را توضیح دهم و فکر می کنم تا حدودی مساله روشن شده است. اما فکر کردم که شاید برای جلب همکاری بقیه اعضا نیاز به توضیحات بیشتری باشد که می خواهم آنها را ارائه کنم.
شاید برای کسانی که در دنیای متن باز فعالیت می کنند ابعاد جامعه شناختی این مشارکت زیاد اهمیت نداشته باشد یا از آن اطلاعی نداشته باشند. همانطور که این مساله ممکن است در مورد هر کسی که در فرهنگی زندگی می کند صادق باشد. اما اجتماعات متن باز و مشارکت در آنها برای جامعه شناسی پدیده ای جالب توجه است.
سالهاست که در فلسفه علم و جامعه شناسی علم و معرفت مسایل مربوط به اخلاق علم و مانند مطرح است. یکی از مسایلی که در جامعه شناسی علم و فناوری مطرح است این است که فناوری منجر به انحصار و تسلط می شود. اخلاقیات حاکم بر فضای علم در فضای فناوری وجود ندارند و این منجر به بسیاری از مشکلاتی می شود که در دنیای جدید مطرح می شوند. از جمله این مشکلات قشربندی دیجیتالی در دنیا است. به نظر می رسد که پدیده نرم افزارهای متن باز بازگشتی مجدد با اخلاقیات حاکم بر فضای علمی در دنیای تکنولوژی است. این یکی از ویژگی های این پدیده است که در جامعه شناسی مورد توجه است. جنبه های زیاد دیگری نیز در این پدیده وجود دارند که به همین اندازه جالب نوجه هستند. بیشتر مسایل مطرح شده در بحث سرمایه اجتماعی در این پدیده نمود دارند. برای تحقیق ما نیز برخی از این جنبه ها مورد توجه هستند. اینکه دلایل مشارکت و فعالیت اعضا در یک چنین اجتماعی چیست؟ ما این سوال را با استفاده از تئوری های جامعه شناختی تحلیل کرده و با استفاده از آنها پرسشنامه ای تهیه کرده ایم و می خواهیم آن را در عمل نیز مورد سنجش قرار دهیم.
یکی از اهداف من مطرح نمودن مسایل جامعه علمی و فناوری ایران در فضای علوم انسانی و تلفیق این دو دسته است. شاید این تلفیق برای ما به تنهایی اهمیت و ارزشی نداشته باشد اما در سطح وسیع و در کل جامعه جدایی این دو گروه منجر به مسایل و مشکلات زیادی می شود. در دنیا کارهای زیادی در این جهت انجام شده است. در ایران نیز باید ان را شروع کرد.
و اما این تلفیق بدون همکاری هر دو گروه میسر نمی شود. من فکر می کنم که ما به همان اندازه که برای پیشرفت متن باز از نظر فنی به تلاش نیازمندیم از نظر اجتماعی و فرهنگی نیز نیازمندیم. همه ما می دانیم که پدیده متن باز بیشتر مساله ای فرهنگی و اجتماعی است تا مساله ای فنی و تکنیکی. بنابراین به نظر می رسد که صرف کمی وقت (حداکثر 10 دقیقه) برای انجام تحقیقی در مورد ابعاد اجتماعی کاری که به آن علاقه مندیم و برای گسترش آن تلاش می کنیم، هزینه زیادی ندارد و در عوض می تواند بعنوان آغازی خوب برای انجام تحقیقاتی بهتر و بیشتر قلمداد شود. مسلم است که اگر ما خود نخواهیم متن باز را بعنوان مساله ای مهم در جامعه علمی مطرح کنیم هیچ کس دیگری این کار را انجام نخواهد داد.
در نهایت باز هم از همه دوستان تشکر می کنم و باز هم از همه می خواهم که در انجام این تحقیق ما را یاری کنید. در ضمن هرگونه سوال یا ابهامی برای دوستان در مورد این تحقیق وجود دارد آن را ایمیل کرده یا در همین تاپیک بپرسند.
رئیسی.

علاقه مندی ها (Bookmarks)