راستش دیدم ارزشش را داره که اینجا در این مورد حسابی بحث کنیم . اما اگه میخواین بحث کنیم بهتره که به صورت ناموسی به مسئله نگاه نکنیم ؛ حتی خود من هم در بعضی موارد کوتاه میام و میگم لینوکس تو این مورد ضعف داره ؛ از یه طرف هم ، نه لینوکس واسه من هست و نه شما نماینده آقای گیتس هستید. از یه طرف بهتره به هم توهین نکنیم . من همیشه میگم به کاربرای تازه کار باحوصله جواب بدین و مسخره نکنید چون اگه طرف از حرف ما ناراحت بشه ممکنه اصلاً بیخیال لینوکس بشه یا حتی مخالف اش (از نوع سرسخت) هم بشه.
اول از همه اگه یه ذره بازتر نگاه کنیم می بینیم حتی اگه ما عضو WTO (سازمان تجارت جهانی) بشیم و کپی رایت رو بپذیریم باز هم تحت تحریم آمریکا قرار داریم و این یعنی کامپیوتر (و حتی تکنولوژی های دیگه) بدون نرم افزارهای تجاری آمریکایی که سودی که واسمون نداره ضرر هم داره اما با اینکه خیلی از نرم افزارهای لینوکس آمریکایی هستند اما بدلیل غیرتجاری بودن می توانیم از آنها استفاده کنیم.
بگذارید ببینیم اصلاً لینوکس چیه ؟
لینوکس هسته سیستم عامل می باشد که یک پروژه آزاد/متن باز می باشد.در واقع چیزای دیگه که تو لینوکس می بینید حتی برنامه ای مثل bootloader که سیستم را راه اندازی می کند پروژه ای جداگانه می باشد که برای آن چند نرم افزار مانند grub ، lilo و... وجود داره. همونطور که دوستمون گفت برای همه کارهایی می خواستید بکنید برنامه ای وجود داشته اما شما برای یدست آوردن آنها مجبور به تحقیق و دریافت از اینترنت شدید. چرا؟ چون توزیع لینوکس شما این برنامه را در لیست برنامه هایش نداشته.
حالا اصلاً توزیع چی هست ؟
توزیع لینوکس که به اختصار distro گفته می شود مجموع یکسری از برنامه های کاربردی کاربردی هست مثل هسته (کرنل لینوکس) و یا بوت لودر. همون جوری که گفتم واسه همین بوت لودر چند تا برنامه وجود داره و کسی که توزیع را جمع میکند (برنامه ها را انتخاب می کند) ممکن است به سلیقه خود برنامه lilo را انتخاب کند. درحالی که خیلی از کاربران برنامه grub را ترجیح بدهند. یا اینکه ممکن است یک برنامه را اصلاً قرار ندهد مثل برنامه چت . آیا این بدین معنی هست که لینوکس بده ؟ توزیع های معروفی تو بازار مثل ردهت ، دبیان ، سوزی و غیره وجود داره. مثلاً داخل توزیع ردهت شما نمی تونید mp3 گوش کنید اما در سوزی به راحتی می توانید به هر نوع آهنگی گوش بدید. حتی غیر مجاز :-)
حالا مگه کرم دارن که mp3 توی توزیعشان پخش نمی شه ؟!!
راستش اگه یه مقدار بخوام سطح بالاتر حرف بزنم این mp3 که فکر می کنیم تنها یک پسوند هست یه استاندارده و این استاندارد مثل wmv یه استاندارد تجاری و غیر آزاد هست. در صورتی که تو لینوکس استانداردی مثل ogg برای موزیک ( و حتی فیلم) وجود داره که می تونه صوتی که شما با mp3 گوش می کنید با فشرده سازی بیشتر و کیفیتی یکسان نگه داری کند و هدف افراد یا شرکت هایی که توزیع ها را جمع آوری می کنند خواستند تا کاربران به استفاده از این استاندارد ترقیب بشوند.
(این مبحث کمی نیاز به دانش بالاتر کامپیوتر داره که من خودم هم تسلط کافی بر این موضوع ندارم واسه همین شما می تونید کتاب استاندارد های باز را به رایگان از سایت [مهمان/کاربر گرامی برای دیدن لینک ها ابتدا باید عضو سایت شوید و لاگین کنید برای ثبت نام اینجا کلیک کنید] دریافت کرده و مطالعه کنید.)
گفتید که ویندوز بهتره
من نه تنها با این گفته مخالفم حتی با جمله " لینوکس بهتر هست" هم مخالف هستم. درباره بهتر بودن سیستم عامل مطلق بودن برتری ندارد به گفته دوست (معلم) ام آقای عماد ایرانی : " لینوکس و ویندوز از نظر استفاده نسبت به هم برتری دارند مثلاً ممکنه من تو محل کارم رنگ ویندوز را هم نبینم اما مسلماً در خانه با ویندوز ارتباط بهتری برقرار می کنم. و این برای ضعف این دو نیست بلکه واسه اینه که لینوکس فعلاً برای Business Use استفاده می شه و ویندوز برای Home Use " در واقع منم مانند مدیران طرح ملی لینوکس فارسی هدف را جایگزینی کامل لینوکس با ویندوز و خارج کردن ویندوز از چرخه IT کشور نمی دونم. این کار باید تا جایی پیش بره که تعادل بین این دو در کشور برقرار بشود.